Ni PP ni Ciutadans votaran a favor de l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos

Actualitzat

Tant el Partit Popular com Ciutadans critiquen la intenció del govern de Pedro Sánchez d'aprovar aquest divendres amb un reial decret l'exhumació del dictador Francisco Franco al Valle de los Caídos.

En una entrevista a Onda Cero, el líder del partit, Albert Rivera, ha dit que la seva formació ni tan sols ha debatut el tema i no considera que sigui prioritari ni que calgui un decret llei urgent per afrontar-ho.

"Nosaltres, si l'únic que debatrem són els ossos de Franco, no hi donarem suport. Si debatem sobre fer un cementiri nacional, sobre reconciliació, ho podem debatre; però el senyor Sánchez, fins ara, jo li he sentit cinc vegades (a la tribuna del Congrés l'altre dia, tres), l'he sentit cada dia dir que ara sí arriba el tema de Franco, i ara per decret llei. A més, jo no comparteixo aquestes formes."

Segons Rivera, la mesura és només un intent del govern de Pedro Sànchez de tornar a l'esquema del bipartidisme i a les dues Espanyes. Considera que l'assumpte no és urgent i que hi ha altres problemes que caldria afrontar abans que l'exhumació del dictador.

Així doncs, tot i que en d'altres ocasions, en votacions simbòliques al Congrés, el partit d'Albert Rivera s'hi ha mostrat favorable, ara Ciutadans, l'exhumació del dictador feixista no té la urgència que justificaria un decret llei.

També els populars consideren que no és una qüestió urgent. Ho veuen com un intent de tergiversar la voluntat de la majoria dels espanyols i cortina de fum. Així s'ha expressat el secretari general del partit, Teodoro García:

"Si volia crear una cortina de fum perquè tothom parlés de Franco i del que va passsar fa quaranta anys, doncs li hem de reconèixer cert mèrit que un govern que té pràcticament més ministres i assessors que diputats ha aconseguit que no se'n parli."

Els populars es plantegen recórrer el decret al Tribunal Constitucional.

En saber la posició de PP i Cs, el ministre de Cultura i Esport, José Guirao ha demanat temps:

"Cal donar-li temps a aquest debat i, a més, hi ha un acord de l'any passat al Congrés dels Diputats, on tots els grups van donar la seva opinió sobre aquest tema".

Per la seva banda, Podem se suma a convertir el monument en un espai per a la memòria, tal com ja ha avançat el ministre de Cultura.

"Com Auschwitz ha quedat com el monument de la barbàrie, també és bo que es tingui aquesta mateixa perspectiva.

Els partits sobiranistes donen la benvinguda al decret llei, i tot i que han vinculat la seva decisió a l'anul·lació dels judicis franquistes, no en dificultaran la convalidació.

"Sembla mentida que Cs i pp entrin en aquesta competició aferrissada tan cavernícola. Estan dient que uns llaços grocs afecten la neutralitat de l'espai públic i això no afecta l'espai públic?"

ARXIVAT A:
Memòria històrica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut