Una cambrera prepara un combinat de beguda energètica i alcohol.
Actualment, no existeix a Catalunya ni a l'estat espanyol cap normativa que reguli el consum, la promoció i la comercialització.
Barcelona

CiU vol regular les begudes energètiques per evitar el seu consum excessiu, especialment amb alcohol

Cada vegada és més habitual trobar a les urgències dels hospitals joves amb ansietat i taquicàrdies causades per la ingesta de begudes energètiques combinades amb alcohol. Així ho denuncien des de CiU, raó per la qual han presentat una iniciativa al Parlament per regular-ne la promoció, la comercialització i el consum.

RedaccióActualitzat

Cada vegada és més habitual trobar a les urgències dels hospitals joves amb ansietat i taquicàrdies causades per la ingesta de begudes energètiques combinades amb alcohol. Així ho denuncien des de CiU, raó per la qual han presentat una inciativa al Parlament per regular la promoció, la comercialització i el consum d'aquest tipus de begudes.

"El consum de tan sols dos combinats de begudes energètiques i alcohol pot produir intoxicacions agudes, perquè suposa la combinació d'un estimulant i un depressor, cosa que emmascara la sensació d'embriaguesa i s'indueix a ingerir més alcohol", alerta el diputat de CiU al Parlament Ferran Falcó en una nota.

Cap regulació

Actualment, no existeix a Catalunya ni a l'estat espanyol cap normativa que reguli ni limita la promoció, comercialització i el consum de begudes les energètiques. De fet, Espanya, amb Anglaterra, Alemanya i Àustria, són els majors consumidors de begudes energitzants a nivell mundial; "països on la venda d'aquestes substàncies no està restringida i la informació sobre els seus riscos no està incorporada en el producte", ha explicat Falcó.

En canvi, a països com França, Noruega i Dinamarca, s'ha restringit la comercialització d'aquestes begudes a les farmàcies, mentre que al Canadà s'obliga a etiquetar amb l'advertiment "no es recomana a menors, dones embarassades o lactants, i a persones sensibles a la cafeïna, ni tampoc el seu consum barrejat amb alcohol". A Irlanda, a més, no es recomana el seu consum com a rehidratació després de pràctiques d'esport o exercici físic. A Mèxic fins i tot s'ha aprovat una llei per limitar-ne la venda a menors d'edat, i a l'Argentina i l'Uruguai s'ha obligat legalment als productors a baixar la quantitat de cafeïna que posseeixen les begudes", explica la nota de CiU.

A part d'estudiar un possible canvi legal en la seva promoció i comercialització, CiU pretén impulsar campanyes preventives per sensibilitzar els joves de les "greus conseqüències" que pot tenir per a la salut la seva combinació amb l'alcohol.

Anar al contingut