Girona

CiU s'imposa a Girona i acaba amb una hegemonia socialista de 32 anys

Convergència i Unió ha aconseguit la victòria a Girona. Amb el 100% del vot escrutat, Carles Puigdemont és el guanyador d'aquestes eleccions. Uns resultats que suposen un tomb històric a la capital gironina, on durant els últims 32 anys el PSC ha governat amb hegemonia en un dels feus socialistes per antonomàsia. Els sondejos ja apuntaven una lluita aferrissada entre convergents i socialistes per aconseguir l'alcaldia de Girona, una alcaldia que finalment podria caure en mans convergents. Aquesta sorpresa se suma a la del PP, que es col·locaria com a tercera força política de la ciutat, a l'entrada per primera vegada a la història de les CUP-PA al consorci o la davallada d'ERC, que surt de l'Ajuntament. ICV perd un escó però es manté amb 2.

Actualitzat
Carles Puigdemont ha aconseguit una victòria històrica a Girona. Després de 32 anys de govern socialista, CiU ha aconseguit desbancar el PSC de l'Ajuntament gironí, un dels feus històrics del partit.

Amb el 100% dels vots escrutats, els resultats marquen que dels 25 regidors, els convergents han obtingut 10 escons, 4 més que en les eleccions del 2011, mentre que el PSC de Pia Bosch, n'ha obtingut 7, 3 menys que ara fa quatre anys.

Després d'anys amb Joaquim Nadal al capdavant del consistori gironí, i després Anna Pagans, la seva successora no ha aconseguit revalidar la victòria i ara serà Puigdemont qui haurà de buscar pactes per convertir-se en el nou alcalde de la ciutat.

A l'espera de veure com evolucionen les negociacions polítiques en els propers dies, aquests resultats confirmen el que les enquestes apuntaven des de feia setmanes: unes eleccions que serien molt disputades i decisives fins a l'últim moment.

CUP-PA suma 3 escons

A banda d'aquest frec a frec entre convergents i socialistes que s'ha viscut intensament al llarg del vespre, una altra de les sorpreses de la nit l'ha protagonitzat el Partit Popular de Concepció Veray, que ha passat a ser la tercera força política de la ciutat, amb 3 escons, un més dels que tenia fins ara, i sobretot les CUP-PA, amb Jordi Navarro al capdavant, que per primera vegada ha entrat a l'Ajuntament de Girona amb un total de 3 escons.

ICV-EUiA-E, amb Joan Olòriz, ha perdut un escó, i queda amb només amb un, mentre que ERC, amb Blanca Palmada, s'ha quedat fora de l'Ajuntament.

Es mantenen la participació i l'abstenció

Segons el sondeig, Girona ha registrat una participació del 51,7%, una xifra similar al 51,3% que es va registrar durant el 2007, però per sota del 61,3% del 2003.

Pel que fa a l'abstenció, la tendència continua. Mentre que el 2007 arribava al 48,3%, durant aquest 2011 ha marcat un 48,71%. Els vots nuls han arribat gairebé al 2%, mentre que els vots en blanc s'han acostat al 5%.

CiU guanya a les principals localitats gironines

A banda de fer-se amb la victòria a Girona, Convergència i Unió s'ha imposat a les principals localitats gironines. A Figueres, ha aconseguit un total de 12 escons, una majoria absoluta que l'allunya molt dels 3 escons que han obtingut el PP i el PSC. ERC, les CUP i ICV han aconseguit un escó cadascun.

A Olot, els convergents també s'han imposat amb 10 escons, mentre que el PSC n'ha obtingut 6. Plataforma per Catalunya s'ha fet amb 2 escons, igual que ERC, i el Partit Popular n'ha aconseguit un.

CiU també s'ha imposat a Lloret de Mar, la Jonquera, Banyoles, Puigcerdà, Ripoll, Roses o Salt, on Plataforma per Catalunya ha aconseguit 3 escons.

Per contra, el PSC ha revalidat la seva victòria en municipis com Palamós, Camprodon, Blanes o la Bisbal d'Empordà, on ha empatat amb ERC, que ha aconseguit una lleugera superioritat en nombre de vots.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut