Barcelona

CiU rebutja entrar en el joc d'Esquerra i assegura que el referèndum no és possible

Convergència i Unió estudiarà en l'executiva d'aquest dilluns la proposta d'Esquerra, que en veu de Xavier Vendrell ha dit que estarien disposats a portar Artur Mas a la presidència de la Generalitat si es compromet a convocar un referèndum d'autodeterminació. Felip Puig ha respost que CiU no vol entrar en el joc dels republicans i ha recordat que la consulta no seria possible. En canvi, el portaveu de la federació, David Madí, ha demanat "més concreció" als republicans. El líder d'UDC, Josep Antoni Duran Lleida, ha criticat les formes amb què s'ha plantejat i ho atribueix a la mala consciència d'ERC.

Actualitzat

Convergència i Unió ha contestat les paraules de Xavier Vendrell en boca de Felip Puig, portaveu de la federació nacionalista al Parlament català. Puig ha recalcat que Convergència i Unió té les seves pròpies propostes respecte a la defensa de l'Estatut, que el referèndum no seria possible i que no pensa entrar en el joc d'Esquerra. Per ell, l’oferta expressada per Vendrell és el reconeixement explícit que Esquerra es va equivocar en escollir un soci de govern per defensar l’autogovern de Catalunya. Per Puig, amb el Partit Socialista i Montilla el progrés de la sobirania no és possible.

Felip Puig també ha dit que si Esquerra necessita ara un divà de psicoanalisi col·lectiu no el trobaran en CiU i ha ressaltat que no és possible fer un referèndum per l’Estatut en dos mesos i que els republicans saben que d’aquesta manera no s’avança seriosament cap a l’autogovern, la sobirania i la llibertat de Catalunya.

Les paraules de Felip Puig contrasten amb el que havien estat les primeres reaccions des de la coalició, en concret del portaveu de CiU, David Madí, i que deixaven la porta oberta a qualsevol reacció. Ha dit que la formació nacionalista examinarà dilluns en l'executiva del partit la proposta d'Esquerra i demanava als republicans més concreció en la seva oferta. Amb el que sí que han coincidit és que les paraules de Vendrell demostren de manera "evident" la "preocupació d'ERC en reconèixer l'error estratègic per al país d'haver fet José Montilla president i el seu intent de tapar-ho de cara a les municipals".

Sobre el pròxim ple monogràfic sobre l'Estatut i l'autogovern que està previst per la setmana que ve, Madí ha pronosticat "emocions fortes" al Parlament i ha recordat que el debat tindrà una transcendència enorme, ja que a la cambra hi ha una majoria nacionalista.

Per la seva banda, el líder d’Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran Lleida, ha considerat com una "broma i una falta de respecte cap als ciutadans que una qüestió tan important es despatxi amb una declaració de cap de setmana en una calçotada". El democratacristià veu en la proposta la mala consciència d'ERC per haver donat suport a Zapatero i Montilla. També retreu que s'exigeixi a CiU que convoqui un referèndum per l'autodeterminació i, en canvi, per votar Zapatero o Montilla “no s'exigeixi ni la meitat, de la meitat, de la meitat".

Finalment ha posat en dubte la credibilitat d’Esquerra quan reclama autodeterminació si fa més de mig any que va votar a favor d'una llei de dependència que el Consell Consultiu de la Generalitat diu que està clarament en contra de l'Estatut i acaba de votar una llei del sòl que clarament envaeix competències.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut