CiU obvia la proposta de Jáuregui sobre una reforma federal de la Constitució

Actualitzat

El PSC considera que la proposta del número 2 del PSOE a les europes, Ramón Jáuregui, és bona i va en la direcció que la formació catalana havia fet. Asseguren que suposaria el blindatge d'un nou finançament i de les competències de Catalunya. Jáuregui ha plantejat de nou a Bilbao la proposta de reforma constitucional i els terminis amb què s'hauria de fer i ha especificat que després del referèndum constitucional podria haver-hi un segon referèndum a Catalunya si calgués modificar l'Estatut. El líder socialista considera que els nacionalistes catalans, que no n'han dit ni una paraula, s'haurien de sumar a la proposta.

"Cal que siguem capaços d'oferir altres solucions, i crec que convencem el PP i el govern espanyol que això és convenient s'hi sumarà gran part de CIu i crec que aquest és el diàleg que ens falta fer."

En una reunió amb veïns de Santa Coloma de Gramenet, Javi López ha aplaudit la proposta, que preveu el blindatge de les competències catalanes en llengua i cultura i un nou model de finançament. Per López, la proposta va en la línia que defensa el PSC i fa guanyar credibilitat a la tercera via.

"A Espanya, s'obre camí la proposta del PSC; s'obre camí la necessitat que hi hagi una tercera via atractiva per a catalunya, que parli de finançament, del reconeixement de la singularitat catalana, sobre el bloqueig de les nostres competències lingüístiques i culturals; la nostra postura s'obre camí, guanya en credibilitat i amb un aliat que és l'alternativa de govern a Espanya."

López ha posat la ciutat de Santa Coloma com a exemple de la feina de les institucions europees, que han paralitzat la construcció de la línia de molt alta tensió al municipi, i que han finançat moltes de les obres fetes els últims anys.

"Si Rajoy, Merkel, la dreta veuen confirmades a les urnes les seves polítiques dels últims anys hi haurà més patiment per a tots els treballadors, per a les dones i per als joves, per a la immensa majoria de la societat."


Convergència i Unió no ha entrat a valorar la proposta de Ramón Jáuregui. En canvi, ha volgut posar l'accent en la necessitat de reforçar estructures pròpies, com la recerca i la innovació, com a garantia de progrés. En una visita al Parc de Recerca Biomèdica, Ramon Tremosa, Andreu Mas-Colell i Artur Mas han presumit de l'excel·lència científica que hi ha a Catalunya. Artur Mas:

"Gairebé sempre que hem tingut unstriments a les mans els hem aprofitat de tal manera que hem creat estructures de país o d'estat que han pogut aprofitat arreu del món."

I això, ha explicat el candidat de CiU, Ramon Tremosa, malgrat les polítiques del govern espanyol, que hi van a la contra.

"Sense un estat català, sense instruments d'estat que ens permitin competir en igualtat de condicions aquest ADN d'excel·lència científica que té Catalunya no està garantit."
 

Per mantenir i millorar el nivell de recerca, en el pròxims set anys esperen un increment dels fons europeus d'un 44%. També en ciència, CiU aposta per l'equació "menys Madrid i més Brussel·les".

El candidat del PP, Santi Fisas, ha assegurat que la proposta del número dos del PSOE, Ramón Jáuregui, és electoralista. Al programa "Els matins" de TV3, el candidat popular ha alertat dels riscos de modificar la Constitució.

"Obrir un meló sense un acord previ és una mica perillós. Primer hi ha d'haver acords sobre què s'ha de modificar i sobre què no. Jo sé que hi ha partits republicans, partits d'esquerres, que voldrien modificar moltes més coses."

Fisas ha assegurat que un nou finançament ve condicionat per una millora de l'economia. I en aquest sentit, el candidat creu que n'hi podria haver abans de finals d'any. Durant una visita al Centre Ocupacional de les Corts, Fisas ha reivindicat la importància de fer polítiques sensibles amb els discapacitats.

El Partit Popular deixa ben clara també la seva defensa de l'estructura actual de l'Estat i de les seves institucions. Fins i tot la secretària general del partit ha anat més enllà: no cal, ha repetit, que cada comunitat autònoma tingui multiplicats cada un dels organismes estatals. María Dolores de Cospedal:

"Creiem en el nostre país. Creiem en l'estructura política de les comunitats autònomes, però si no creiem en el nostre país en què creurem? Tampoc hem de tenir multiplicades per disset totes les estructures de poder. També hi creiem, en això. Jo n'estic fermament convençuda i els que són aquí m'ho han sentit dir molt sovint,, però ho vull tornar a repetir."

Esquerra retreu als socialistes que fan falses promeses, perquè diu que l'Estat no paga ni els deutes reconeguts a l'Estatut.

"Menteixen amb una serenitat i amb una tranquil·litat imperial. Jo no me'n refiaria gens ni mica. Només el dia que puguis parlar amb l'Estat de tu, llavors te'n podrà refiar."

Iniciativa per Catalunya-Verds demana a Europa que blindi els serveis bàsics i obligui les companyies a assumir el deute de les famílies que no poden pagar.

"Volem una directiva europea d'accés als serveis bàsics per a la ciutadania. I per tant, que s'obligui els governs tant català com espanyol a fer les reformes necessàries perquè tothom tingui accés als serveis bàsics."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut