Barcelona

CiU i ERC creuen que el govern retarda el nou finançament a l'espera d'una sentència adversa de l'Estatut

El líder de Convergència i Unió, Artur Mas, ha posat en dubte la postura del vicepresident Pedro Solbes i ha reclamat al president català, José Montilla, que convoqui una cimera de líders catalans per enviar un "missatge de fermesa" al govern central, perquè respecti el que diu l'Estatut en matèria de finançament. Esquerra Republicana, per la seva banda, també considera que ajornar l'acord seria un greu incompliment de l'Estatut. Joan Ridao diu que el govern sembla que vol guanyar temps a l'espera d'una sentència adversa del Tribunal Constitucional respecte del nou Estatut.

Actualitzat

En una conferència de premsa al Parlament, Artur Mas no ha concedit credibilitat a les afirmacions d'aquest matí del vicepresident econòmic, Pedro Solbes, que ha assegurat que el govern central complirà amb el compromís inclòs a l'Estatut de Catalunya que a l'agost estaran definides les línies del nou sistema de finançament autonòmic, amb la finalitat de reformar la llei després de l'estiu i que entri en vigor el 2009. Per Artur Mas, el govern espanyol està a l'espera d'una sentència adversa del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut "per negociar després des d'una posició de força, favorable als seus interessos".

Mas ha assegurat tenir "sospites fonamentades" que el govern central busca dilatar fins al 2010 la posada en marxa del finançament per donar prioritat als seus compromisos electorals, com la devolució universal als contribuents de 400 euros, davant la qual cosa lamenta que el president de la Generalitat "no digui ni piu".

El cap de l'oposició a Catalunya ha reclamat "una vegada més" una cimera de líders catalans per enviar un missatge "clar" al govern central: "no admetrem l'alteració dels calendaris, no acceptarem renunciar a la bilateralitat en la negociació entre els dos governs, i no acceptarem que l'Estatut sigui rebaixat".

"Una presa de pèl"

El portaveu parlamentari d'ERC, Joan Ridao, creu que és una "autèntica presa de pèl" que el govern espanyol i el PSOE intentin retardar de "manera deliberada" el nou model de finançament per "apaivagar" els barons territorials del PSOE i a l'espera d'una sentència adversa de l'Estatut al Tribunal Constitucional.

De produir-se aquest retard, ERC creu que seria "un incompliment flagrant" de l'Estatut i en cap cas un problema tècnic sinó més aviat "falta de voluntat política". Els republicans aprofitaran la compareixença de la vicepresidenta De la Vega dimarts vinent per conèixer el parer del govern espanyol.

Anar al contingut