Eleccions municipals

CiU guanya per primer cop en vots en unes eleccions municipals

Les eleccions municipals han deixat com a gran titular el canvi de color polític a l'Ajuntament de Barcelona on el candidat de CiU, Xavier Trias, acaba amb 32 anys d'hegemonia socialista. El mateix ha passat a Girona, on els nacionalistes de Carles Puigdemont podran assumir l'alcaldia. A Lleida i Tarragona les tornes no han canviat i el PSC es manté com a força predominant. Altres conclusions d'aquests comicis són una davallada important d'Esquerra Republicana, que perd representació a molts consistoris, i també un ascens de Plataforma per Catalunya, que irromp a places destacades del país. L'altra incògnita resolta és Badalona, on ha guanyat el PP.

Actualitzat
La inèrcia començada fa exactament sis mesos després que CiU guanyés les eleccions autonòmiques s'ha mantingut aquest 22-M. La federació nacionalista no ha patit el càstig d'haver hagut de treure les tisores des del govern del país per fer front a la crisi econòmica i ha aconseguit, per primera vegada a la història, obtenir més vots que ningú en unes eleccions municipals a Catalunya.

La tendència del PSC també escriu aquest diumenge de maig una segona part del 28-N i veu perdre feus importants com Barcelona i Girona. Els socialistes han reconegut la derrota i es plantegen ara un futur incert per recuperar el pes perdut. També s'obre un període important de reflexió a la seu d'Esquerra Republicana després de constatar una altra davallada generalitzada que es tradueix en la pèrdua de representació en força ajuntaments del país.

El PP en canvi, es despertarà aquest dilluns sabent-se un partit en alça i apuntant-se grans fites com la victòria a Badalona de la mà de Xavier Garcia-Albiol. Per la seva banda, ICV manté un vot fidel que li atorga una representació molt similar a la de fa quatre anys al conjunt dels consistoris catalans.

Un dels titulars indiscutibles d'aquest 22-M és el resultat a les quatre capitals catalanes. A Barcelona i a Girona hi ha hagut canvi de tornes i CiU podrà governar trencant així l'hegemonia històrica del PSC. A Lleida, el PSC guanya per majoria absoluta i a Tarragona els socialistes mantenen el predomini.

D'aquestes eleccions en surten d'altres titulars com ara canvis de govern força rellevants com ara a la capital de l'Anoia, on la CiU de Marc Castells s'apunta un ascens meteòric i obté 10 regidors, mentre que el PSC de l'històric Jordi Aymemí perd 4 dels 8 regidors que tenia a Igualada.

Destaca també Reus, la capital del Baix Camp, on el PSC de Lluís Miquel Pérez perd les eleccions i CiU obté 11 regidors, 3 més que els socialistes.

A Mataró, la capital del Maresme i un feu socialista, PSC i CiU empaten a 8 regidors i entra Plataforma per Catalunya amb 3 regidors. Les possibilitats de pacte es compliquen.

L'entrada de Plataforma per Catalunya no és patrimoni exclusiu de Mataró. En ciutats tan sensibles al fenomen de la immigració com Salt, els de Josep Anglada obtenen 3 regidors. També augmenten a Vic i es mantenen al Vendrell.

La capital del Bages també és notícia perquè els convergents de Manresa s'apunten una victòria per majoria absoluta, com ha passat a Ripoll, Martorell, Valls i Sant Cugat del Vallès.

Valoracions dels líders

Convergència i Unió

El president de CiU, Artur Mas, ha començat felicitant el proper alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha admès la seva felicitat després que "l'hem feta grossa". Mas ha recordat immediatament, les figures de Miquel Roca, Josep Cullell, Joaquim Molins, que el seu dia van optar a l'alcaldia de Barcelona. Mas ha valorat com un fet molt important que per primer cop en dècades es pugui sumar la força de la presidència del país amb la de la capital del país.

Poc després de les deu de la nit el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, ha comparegut públicament davant els militants i simpatitzants aplegats a l'hotel Majèstic de Barcelona per valorar els resultats obtinguts per la federació nacionalista. No ha amagat la satisfacció i ha qualificat el paper que ha fet Convergència i Unió d'"espectacular". Una hora més tard ha tornat a comparèixer emocionat de fer-ho al costat –ha dit- del president de la Generalitat i de l'alcalde de Barcelona. I és que la inèrcia iniciada el 28-N s'ha mantingut aquest 22-M i ha fet que CiU sigui per primera vegada, en números absoluts, la força més votada i han fet que sigui una "nit rodona per a Convergència i Unió".

Partit dels Socialistes de Catalunya
El primer secretari del PSC i expresident de la Generalitat, José Montilla, ha reconegut que la pèrdua de Barcelona és un cop dur i "un símbol d'altres derrotes, totes elles importants. Flanquejat per Jordi Hereu i José Zaragoza, Montilla ha felicitat els alcaldes i regidors que han revalidat els resultats del 2007 i ha remarcat que tot i la pèrdua de vots, el PSC continua sent una "formació important" a Catalunya.

L'expresident de la Generalitat ha assegurat que les institucions i els càrrecs públics no són dels polítics. "Els ciutadans són els que posen i treuen els seus representants. Totes les representacions són temporals. Els ciutadans trien i decideixen, i estan en el seu dret d'expressar amb el seu vot el seu malestar i la seva decepció", ha assegurat Montilla sobre la pèrdua de representants municipals del PSC. José Montilla ha agraït sincerament el suport dels centenars de milers de votants que han confiat "en les nostres candidatures".

Partit Popular
El Partit Popular ha tornat "a fer història" aconseguint el nombre més gran de regidors que mai ha tingut el PP a Catalunya, tal com ha destacat la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, que ha anunciat que els populars han aconseguit 471 regidors i això vol dir que el PP ha incrementat la representació municipal en un 65, cosa que referma els populars com a tercera força.

Sánchez-Camacho ha agraït la confiança dels votants a tot Catalunya i s'ha centrat especialment en la candidatura d'Alberto Fernández Díaz a Barcelona per haver convertit el PP en "la força clau que decidirà el canvi a l'Ajuntament de Barcelona", tal com passarà, ha dit, a Girona i Tarragona. Sánchez-Camacho també s'ha felicitat per poder governar l'Ajuntament de Badalona.

Iniciativa per Catalunya - Esquerra Unida
Després de conèixer els bons resultats obtinguts a nivell general en les eleccions municipals del 22 de maig, la coalició formada per Iniciativa per Catalunya i Esquerra Unida i Alternativa, ho han celebrat i els han qualificat de "més que satisfactoris". El líder d'ICV, Joan Herrera, ha titllat la formació com "una veu d'esquerra coherent que lluita contra la crisi i la retallada". Herrera ha lamentat la baixa participació, el vot en blanc i la mobilització social dels darrers dies i, en aquest sentit, assegura que en prenen bona nota i que "cal articular una nova manera de fer política amb més justícia i diàleg".

Esquerra Republicana de Catalunya
El líder d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Puigcercós, ha felicitat els guanyadors dels comicis i ha remarcat que "aquesta no és una nit feliç per als homes i dones d'ERC". En aquest sentit, Puigcercós ha assegurat que "Esquerra Republicana tanca un cicle electoral marcat per les davallades dels últims comicis" i "la pèrdua de confiança d'una part de la ciutadania". Una situació que pel líder d'ERC s'ha de parar i millorar, i per això ha anunciat que convocaran un congrés de partir en breu per començar a "debatre el model de partit que la societat espera de nosaltres" i "fer una nova estratègia política".
Anar al contingut