Barcelona

CiU, ERC, PSC i SI reivindiquen la figura de Companys en els 72 anys del seu afusellament

El clima preelectoral i el procés cap a l'estat propi han marcat les intervencions dels principals líders polítics a la tomba del president Lluís Companys.

RedaccióActualitzat
En el 72è aniversari de la mort del president de la Generalitat Lluís Companys, afusellat al castell de Montjuïc el 15 d'octubre del 1940, tres dels partits polítics participants, CiU, ERC i Solidaritat, han coincidit a remarcar certs paral·lelismes amb la situació actual i la necessitat d'afrontar el futur sense pors.

Les intervencions dels principals líders polítics a la tomba del president Lluís Companys han estat marcades pel clima preelectoral i el procés cap a l'estat propi. El candidat del PSC, Pere Navarro, ha fet "una crida" a la tolerància i al diàleg, i ha demanat "respecte a la voluntat del poble català". Navarro ha demanat recordar "tot allò que representava Lluís Companys" i "respectar la voluntat de totes les persones que volen expressar-se lliurement".

El candidat d'Iniciativa, Joan Herrera, ha destacat que Companys no separava la defensa dels drets nacionals de la justícia social. "Com el president Companys, el que hem de reivindicar és els drets nacionals vinculats a la conquesta de la justícia social", ha dit Herrera, que ha subratllat que no es poden defensar els primers i "anar retallant els drets de la gent".

La número 2 d'ERC, Marta Rovira, creu que el millor homenatge a Companys és culminar la pròxima legislatura amb un referèndum d'autodeterminació, com més aviat millor: "Mirem el futur amb molta més esperança, segurament, del que el veia el president Companys. Perquè ens esperen dos anys per veure el nostre país lliure definitivament".

Des de Solidaritat, la número 3 per Barcelona, Núria Cadenas, diu que si Madrid no autoritza una consulta s'haurà de proclamar l'estat català.

També des del fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, Convergència Democràtica ha defensat que el camí cap a l'estat propi s'ha de fer pacíficament i democràticament.

Ni Ciutadans ni el PP han homenatjat aquest dilluns el president Companys.

Marxa de torxes al fossar de Montjuïc

A les 6 del matí, aproximadament la mateixa hora en què va ser afusellat Companys, Esquerra Republicana ha fet una pujada de torxes fins al fossar de Santa Helena, a Montjuïc, el lloc on va ser assassinat per un judici sumaríssim, acusat de declarar l'estat català l'any 34. També Solidaritat Catalana ha fet una marxa fins a aquest punt del castell.

Més tard, Convergència i Unió i institucions com la Mesa del Parlament també han homenatjat el president al mateix castell i també al cementiri de Montjuïc.

Homenatge de la societat civil

Ja aquest diumenge, l'Associació Promemòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya ha organitzat un homenatge al president de la Generalitat Lluís Companys, celebrat al fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc. A l'acte hi han assistit una seixantena de persones, entre les quals familiars i membres d'altres associacions en defensa de la memòria històrica.

Els participants han fet ofrenes florals al monument en homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, a la tomba de Companys i a l'escultura dedicada als guerrillers.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut