Imatge d'arxiu d'una sessió al Parlament de Catalunya
El Debat de Política General comença dimarts i la resolució es podria votar dijous.
Barcelona

CiU, ERC, ICV i SI preparen una moció que reflecteixi el clam de la Diada

El PSC s'obre a fer una consulta sobiranista però insisteix que la via que defensa és la federal. De cara al Debat de Política General, Esquerra Republicana prepara una resolució per recollir el clam expressat a la manifestació de la Diada i Iniciativa en defensarà una altra per celebrar un referèndum d'autodeterminació la pròxima legislatura.

Catalunya Ràdio / TV3Actualitzat
El ressò del clam independentista de l'Onze de Setembre i el cop de porta de Rajoy a Mas per negociar el pacte fiscal arriben aquesta setmana al Parlament, on demà comença un Debat de Política General marcat pels rumors d'un hipotètic avançament electoral. Convergència i Unió, Iniciativa, Esquerra Republicana i Solidaritat, els partits que van donar suport a la manifestació de la Diada, preparen una resolució conjunta en favor de l'autodeterminació, que reflecteixi l'esperit de la marxa de l'Onze de Setembre.

El PSC es mostra obert a una consulta sobiranista. El president del grup parlamentari socialista, Xavier Sabaté, ha assegurat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que el seu partit sempre s'ha mostrat partidari del dret a decidir. "La nostra posició és molt clara i la gent la coneix. Nosaltres hem reconegut sempre el dret a l'autodeterminació i, per tant, a decidir dels pobles. I sens dubte Catalunya és una nació i té dret a decidir. Pensem que hi ha d'haver un canvi en el marc de relacions que actualment manté Catalunya amb Espanya, amb Europa i amb el món. I s'hauran de canviar no només constitucions, també estatuts i el que convingui".

De cara al Debat de Política General, que comença demà al Parlament, Esquerra Republicana prepara una resolució per recollir el clam expressat a la manifestació de la Diada. Ho ha explicat també a Catalunya Ràdio el president del partit, Oriol Junqueras: "Hem de recollir el que demanaven dos milions de persones al carrer el dia 11 de setembre, que era el lema dels convocants a la manifestació, l'Assemblea Nacional Catalana. I per tant, el text ha de recollir que Catalunya és un nou Estat d'Europa i que als que els pertoca decidir això és als ciutadans de Catalunya".

Iniciativa per Catalunya Verds presentarà al Debat de Política General una proposta per celebrar un referèndum d'autodeterminació la pròxima legislatura. La portaveu parlamentària dels ecosocialistes, Dolors Camats, confia que s'hi sumin el màxim nombre de partits per donar resposta al clam expressat durant la manifestació de l'11 de setembre: "Ens agradaria que hi hagués una resolució majoritària, ens sembla que la gent també ho està esperant. No podem deixar la manifestació sense resposta".

Des de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena aposta per iniciar el procés per declarar l'Estat català, com a màxim, l'any 2014. "A la manifestació jo no vaig sentir que la gent cridés 'volem un federalisme plurinacional asimètric', ni 'volem arribar a les màximes quotes de sobirania'. La manifestació estava convocada per la independència. Per tant, estem disposats a parlar de com s'arriba a la independència".


Anar al contingut