Madrid

CiU, ERC i IU-ICV demanen la compareixença urgent de Clos al Congrés pel "caos" generat a Barcelona

Els grups parlamentaris de CiU, ERC i IU-ICV han demanat que el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Joan Clos, comparegui amb urgència al Congrés dels Diputats per informar del "caos" i dels "greus problemes" generats pels talls d'energia elèctrica a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Els grups parlamentaris catalans han registrat diversos escrits a la cambra baixa perquè aquesta sol·licitud s'inclogui demà a l'ordre del dia de la diputació permanent, òrgan que substitueix el ple en els períodes no ordinaris. En el seu escrit, CiU relaciona l'apagada amb la "manca d'inversions" i la "falta de controls de qualitat" a la xarxa elèctrica a Catalunya.

Actualitzat
Després d'anunciar la seva intenció de demanar la compareixença urgent de Clos al Congrés dels Diputats, el portaveu adjunt del grup parlamentari de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, ha imputat l'apagada a la "manca d'inversions" i a la "manca de controls dels estàndards de qualitat" a la xarxa elèctrica, una cosa que, segons la seva opinió, ha provocat  que a Cataluya no es compti amb l'estàndard de qualitat a la xarxa.  

Per a CiU, aquest "nou caos" se suma al que s'ha estat registrant al servei de rodalies de Catalunya i a l'aeroport del Prat, i que provoca "cansament i desesperació" a la ciutadania catalana, que se sent desprotegida, desatesa i desemparada" per les "conseqüències negatives" d'aquesta "manca d'inversió" a la comunitat autònoma. 

Davant d'aquesta situació, Sánchez Llibre ha reclamat a l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero que "d'una vegada per totes" compleixi amb les inversions que corresponen a Catalunya, tant des del punt de vista d'infraestructures aeroportuàries com de rodalies, elèctriques i viàries.

Esquerra Republicana també ha demanat al Congrés la compareixença del ministre d'Indústria, Joan Clos, i ha anunciat una esmena als pressupostos de l'Estat per garantir les inversions en infraestructures elèctriques. El portaveu municipal d'Esquerra, Jordi Portabella, ha demanat un altre cop el compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que preveu que s'inverteixi a Catalunya el percentatge del pressupost estatal en infraestructures equivalent a l'aportació catalana al PIB estatal, que se situa actualment en un 18,85%.

També el portaveu d'IU-ICV al Congrés, Joan Herrera, ha exigit la compareixença del ministre d'Indústria perquè expliqui com és possible que s'hagi produït una apagada d'aquestes magnituds a Barcelona, en un estiu en què no s'està donant un alt consum d'electricitat. "Resulta incomprensible que en un estiu que no està sent gaire calorós i que, per tant, no hi ha un alt consum d'electricitat caigui la xarxa elèctrica d'aquesta manera a Barcelona", ha afegit Herrera.

Des del Partit Popular s'ha assegurat, en canvi, que aquesta nova situació constata la falta de previsió d'uns governants que s'obliden de les necessitats dels ciutadans.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut