Barcelona

CiU, ERC i ICV no es refien dels socialistes i exigeixen el traspàs urgent de Rodalies

Els socialistes inclouen en el seu programa electoral inversions de 12.600 milions d'euros en un pla d'infraestructures ferrroviàries. La proposta anunciada per Carme Chacón ha rebut les crítiques dels altres partits catalans, que consideren que la paraula i les promeses socialistes han deixat de tenir valor. Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya Verds no hi donen credibilitat i exigeixen el compromís del traspàs urgent de Rodalies.

Actualitzat
Per il·lustrar la seva desconfiança en el líder del PSOE, Artur Mas ha assegurat que "mai no compraria un cotxe de segona mà a Zapatero, perquè potser li venia sense motor". Malgrat aquesta desconfiança, Mas no ha descartat un pacte amb els socialistes després de les eleccions, encara que "com que no és de fiar, hauríem de cobrar per avançat, i això només ho podem fer si rebem la força que necessitem de Catalunya".

Mas ha demanat als socialistes "que ens expliquin on està tot el que havien promès per a Catalunya; ara està molt bé dir que hi haurà una pluja de milions, però no ens mereix credibilitat perquè abans ens havien promès l'Estatut que volguéssim, i res, i els 'papers de Salamanca', i pràcticament no ens han donat res". Segons el líder de CiU, "hi ha hagut un maltractament del govern de Zapatero cap a Catalunya molt important, per la qual cosa, sincerament i des de l'experiència personal del tracte amb ells, recomano que ningú no es cregui res del que promet Zapatero".

Pel que fa a la inversió promesa pels socialistes per a la millora de la xarxa de Rodalies de Madrid, Mas ha dit que "no em sap greu que inverteixin en altres llocs, sinó que el que em sap greu és que no s'inverteixi a Catalunya el que els catalans ens mereixem, també des del punt de vista de la nostra contribució a la riquesa de la resta de l'Estat".

En la mateixa línia s'ha pronunciat el candidat republicà, Joan Ridao. Esquerra Republicana ha acollit amb escepticisme el pla ferroviari socialista i Ridao ha assegurat que s'ha tardat 48 hores a tapar "la ignomínia de l'anunci d'inversions per a les infraestructures ferroviàries del voltant de Madrid". Ridao ha afegit que la proposta avançada per Chacón no és nova i ha recordat que el Pla d'Infraestructures de l'Estat fins a l'any 2020 ja preveu destinar 6.000 milions d'euros a Rodalies, 4.000 a l'alta velocitat i una tercera partida a obra nova.

I pel cap de llista d'Iniciativa-Verds-EUiA, Joan Herrera, el que han de fer els socialistes és traspassar Rodalies Renfe a la Generalitat abans de les eleccions. Herrera, que recomana a Zapatero "no fer més promeses quan encara no ha complert les que té pendents", també ha acusat els socialistes de centrar-se en la lògica de la subhasta amb molt poca credibilitat.
Anar al contingut