Madrid

CiU, ERC i ICV-EUiA recelen de l'anunci de privatització parcial dels aeroports de Zapatero

Els partits CiU, ERC i ICV-EUiA han vist amb recel la possibilitat que el president del govern espanyol compleixi el compromís de donar a la Generalitat una posició "determinant" al consorci que gestionarà el futur aeroport del Prat i insisteixen que l'executiu espanyol ha de complir escrupolosament les resolucions del Parlament català i del Congrés sobre el futur model aeroportuari. Per la seva part, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, considera una bona notícia el compromís de Zapatero d'engegar un procés de reforma d'AENA, així com la voluntat perquè el capital privat entri a gestionar també els aeroports. I el grup català Abertis s'ha mostrat interessat a participar en la gestió dels aeroports.

Actualitzat

Les paraules de Zapatero, que fa uns dies avançava que l'executiu espanyol vol donar entrada a les comunitats autònomes i a la iniciativa privada en la gestió dels aeroports, només han convençut el PSC, que ha reiterat que el compromís del govern espanyol pel que fa al futur del Prat "continua en vigor". No ho han vist de la mateixa manera, sinó amb recel, CiU, ERC i ICV-EUiA.

El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha emplaçat el PSC i el president català, José Montilla, a "donar la seva opinió davant l'incompliment flagrant que el govern fa de les resolucions aprovades pel Congrés i pel Parlament".

El portaveu d'ICV, Jaume Bosch, en canvi, ha afirmat que no sap si el president del govern espanyol "té clar" que ha de "respectar" el pronunciament del Parlament sobre la gestió del Prat. "Estem una mica acostumats a declaracions de principis i hem de mirar la lletra petita", ha apuntat Bosch, que ha afegit que no s'oposa a l'entrada de la iniciativa privada a l'aeroport sempre que la majoria estigui en mans del sector públic.

Per la seva part, la portaveu republicana al Parlament, Anna Simó, ha afirmat que ERC vigilarà per aconseguir que la Generalitat tingui un paper "determinant" al consorci del Prat. "Que reestructurin el que vulguin, però el Parlament i el Congrés han emès uns mandats parlamentaris que diuen que la part catalana en la gestió del Prat ha de tenir majoria determinant", ha assegurat Simó. La portaveu d'ERC també ha matisat que el model de gestió del Prat serà un dels assumptes que tractaran el nou president d'ERC, Joan Puigcercós, i el president català, José Montilla, a la reunió d'aquest dijous.

Les mesures de Zapatero "van en la bona direcció"

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha afirmat que la negociació per a la gestió d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA) serà "llarga i complexa" però que les mesures econòmiques proposades pel president del govern espanyol per frenar la crisi econòmica "van en la bona direcció per reactivar l'economia". Segons Miquel Valls, el compromís de Rodríguez Zapatero d'engegar un procés de reforma d'AENA és una bona notícia i valora positivament algunes de les mesures proposades, com l'impuls en la rehabilitació dels edificis i els 35.000 milions d'euros destinats el 2009 i 2010 al finançament de petites i mitjanes empreses (pimes) i a l'habitatge de protecció oficial (HPO).

El president de la Cambra de Comerç, que reclama un model de gestió d'aeroports descentralitzat, també ha valorat positivament la voluntat que el capital privat entri a gestionar també els aeroports. Valls ha destacat, però, que farà falta veure aquestes mesures repercutides en el pressupost general del 2009 i ha recalcat també com una iniciativa necessària la reducció de l'impost de societats per a les pimes.

Abertis hi està interessada

L'anunci que va fer Zapatero de privatitzar parcialment la gestió dels aeroports espanyols també ha començat a provocar moviments empresarials. El grup català Abertis s'ha mostrat interessat a participar en aquesta gestió, mentre que els sindicats ja han alertat que l'entrada de capital privat a AENA no és la solució.

Anar al contingut