Barcelona

CiU dirà "no" al finançament si no supera el 5.000 milions addicionals

Quan tot apunta que la negociació per l'acord de finançament es troba en la recta final, Convergència i Unió ja ha anunciat que no acceptarà cap acord que no impliqui una quantitat al voltant de 5.000 milions d'euros anuals per a Catalunya. També reivindiquen el compliment del model que preveu l'Estatut. I això perquè volen, diu Artur Mas, tenir les mans lliures per renegociar el model quan tornin a governar. El PSC ha contestat que CiU ja ha donat 11 xifres diferents i que, amb aquesta estratègia, només vol que la negociació fracassi.

Actualitzat
El president de Convergència i Unió, Artur Mas, ha pronosticat un mal acord de finançament i ha assegurat que, si el nou sistema no recull al cent per cent el que marca l'Estatut, la federació nacionalista s'hi oposarà. Mas ha assegurat, a més, que si finalment la resposta de la seva formació hi ha de ser negativa no serà "un no pel no", sinó que serà "per tenir les mans lliures per després poder fer complir l'Estatut íntegrament i escrupolosament" en un futur.

És més, el líder de CiU ha posat una xifra concreta i ha dit que si l'acord està per sota dels 5.000 milions d'euros addicionals, la formació que ell lidera dirà "no" pel bé del país.

El líder de CiU també ha restat credibilitat al darrer termini establert pel president de l'estat espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que es va comprometre a tancar un acord sobre el nou model de finançament abans del 15 de juliol.

El govern respon

Unes paraules que ja han estat respostes pel govern de la Generalitat. En la roda de premsa del consell de govern setmanal, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha restat importància a l'ultimàtum d'Artur Mas tot recordant que CiU ja ha donat 11 xifres diferents. Una estratègia amb la qual, segons Castells, CiU només busca que fracassin les negociacions.

I mentrestant, des del PSC, el secretari d'Organització, José Zaragoza, ha recordat que la negociació del nou model de finançament és una qüestió que es negocia de govern a govern, sense la necessitat de cap "taula paral·lela" de diàleg entre el PSOE i els socis del PSC al govern, ERC i ICV.

En una roda de premsa, Zaragoza ha denunciat la "pinça" de CiU i PP per intentar "rebentar" la negociació del finançament autonòmic i ha insistit que "el finançament el negocia el govern de Catalunya i no els partits polítics".
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut