Barcelona

CiU constata que el govern de Rajoy ni tan sols reconeix els deutes amb Catalunya i manté el "no" als pressupostos

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha posat en dubte que les mesures anunciades en matèria d'educació i sanitat pel govern espanyol permetin un estalvi de 10.000 milions, perquè si les xifres fossin aquestes, l'estalvi que suposaria per a la Generalitat hauria de superar els 1.700 milions d'euros. Duran ha afirmat que serà una quantitat molt més petita que aquesta i que, per tant, el missatge de Rajoy, que va voler donar una imatge a Europa que no és certa, "no es correspon amb la realitat". El portaveu de la federació a Madrid ha reivindicat que l'Estat sí que té un deute amb Catalunya, contràriament al que deia ahir el ministre Montoro, i que aquest deute és, com a mínim, de 759 milions d'euros.

Redacció / TVCActualitzat
Les retallades de 10.000 milions d'euros en educació i sanitat previstos en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) són "fum" segons el líder de CiU i no podran aplicar-se perquè es tracta de competències transferides a les comunitats. És per tot això que Duran creu que l'anunci només està fet de cara a la Unió Europea (UE) i que en realitat, el govern espanyol no s'atreveix a prendre les decisions que comportarien aquest estalvi.

Sense marge de negociació

Un altre dels motius que ha donat Duran per rebutjar els pressupostos és que aquests són "discriminatoris per a les comunitats en general i per Catalunya en particular". El portaveu de la federació a Madrid considera que si Rajoy va demanar augmentar l'objectiu de dèficit de l'Estat a causa de l'"herència socialista", ara hauria de permetre que les comunitats que han canviat de govern, com és el cas de Catalunya i Castella-la Manxa, facin el mateix. Per això, dos dies després que CiU presentés una esmena a la totalitat dels pressupostos, ha advertit que no hi ha "marge de negociació" per retirar-la. Segons la seva opinió, sí hi ha diners per a Catalunya, però aquests diners es destinen a altres fins, com la línia de l'AVE a Extremadura i Galícia, i el Museu del Prado de Madrid.

Duran s'ha referit també a les declaracions, aquest dissabte, del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que ha recalcat que l'Estat deu 759 milions d'euros "com a mínim, més altres convenis que tampoc s'han liquidat".

La federació ha reunit la seva executiva aquest diumenge, en comptes de demà dilluns, dia de Sant Jordi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut