Madrid

CiU avalarà l'estat d'alarma fins a Reis, ERC s'hi oposa i el PP encara no ho ha decidit

L'anunci del govern espanyol que plantejarà una pròrroga de l'estat d'alarma decretat per la vaga salvatge dels controladors aeris ha dividit els partits de l'oposició al Congrés dels Diputats. CiU ha anunciat que avalarà un ajornament però només durant les festes de Nadal per garantir la mobilitat. El Partit Nacionalista Basc (PNB) també hi dóna suport, sempre que tingui data final. En canvi, ERC hi votarà en contra perquè veu la mesura "desproporcionada i dubtosament constitucional". Tampoc tindrà el suport d'Esquerra Unida, que la veu com una mostra de "la incompetència" del govern per superar el conflicte amb els controladors. La incògnita és saber què farà el PP, que en principi s'hi ha mostrat reticent, però que no decidirà el seu vot fins que en tingui més informació per part del govern.

Actualitzat
CiU ha justificat el suport a la pròrroga de l'estat d'alarma per evitar problemes en els desplaçaments amb avió aquest Nadal. El portaveu de la federació al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ha considerat que la gent té dret a volar "sempre", però especialment en aquestes dates. Ara bé, ha advertit el govern espanyol que "no s'ha d'acostumar" a recórrer per norma a aquesta mesura i ha insinuat que, si no hi ha acord amb els controladors, es busqui un arbitratge "de compliment obligat".

El PNB comparteix els arguments de CiU. La formació ha alertat que acceptarà "una pròrroga, i no més" perquè encara no s'ha demostrat que sigui "absolutament imprescindible".

Des d'ERC, Joan Ridao ha afirmat que l'allargament de l'estat d'alarma és "dubtosament constitucional" i ha retret a l'executiu socialista que vulgui "mantenir artificialment el conflicte" per desviar l'atenció d'altres temes, també de la "incapacitat" de solucionar el conflicte amb els controladors. Esquerra Unida també ha fet seva aquesta tesi.

I el PP manté la incògnita sobre quin serà el seu vot. De moment ha lamentat la falta d'informació del govern en aquesta matèria i que el ministre de Foment, José Blanco, no n'hagi parlat en la compareixença en comissió al Congrés. Els populars han avisat opinaran un cop hagin sentit els arguments de l'executiu del PSOE per allargar aquesta mesura excepcional.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut