'Cisco': la història d'un veí de Torregrossa de 103 anys que va combatre a la Guerra Civil, convertida en còmic

'Cisco': la història d'un veí de Torregrossa de 103 anys que va combatre a la Guerra Civil, convertida en còmic

'Cisco': la història d'un veí de Torregrossa de 103 anys que va combatre a la Guerra Civil, convertida en còmic

Pla mig de Josep Salvia dibuixant al seu estudi un dibuix al costat de la novel·la il·lustrada 'Cisco' que acaba de publicar, el 14 de juny de 2017. (Horitzontal)

Pla mig de Josep Salvia dibuixant al seu estudi un dibuix al costat de la novel·la il·lustrada 'Cisco' que acaba de publicar, el 14 de juny de 2017. (Horitzontal)

ACN Torregrossa.-'Cisco: una guerra, un país, un hombre' és el nom del còmic en format de novel·la il·lustrada que explica la història de Francesc Reig, un veí de Torregrossa (Pla d'Urgell) que va lluitar a la Guerra Civil al bàndol republicà. Es tracta de la primera obra publicada per l'il·lustrador mollerussenc Josep Salvia que considera que amb aquest treball editat per Evolution Cómics, de la casa Panini, ha pogut conjugar les seves dos passions: el dibuix i la Guerra Civil. El còmic va sortir publicat el passat mes de març i ja es va presentar amb molt bona acollida al Saló del Còmic de Barcelona. Ara el seu protagonista, Francesc Reig, està orgullós que les seves vivències hagin quedat impreses al paper en blanc i negre i als seus 103 anys fins i tot li demanen que signi exemplars.

Josep Salvia ha explicat en una entrevista a l'ACN que el projecte de 'Cisco' va néixer després de conèixer el protagonista, Francesc Reig, que és un veí de Torregrossa de 103 anys que casualment era el millor amic de l'avi de la seva dona. Quan va saber que encara era viu, Salvia es va dir a si mateix que no podia deixar passar l'oportunitat d'anar-lo a veure, entrevistar-lo i mirar de fer alguna cosa amb tot el que li podia explicar de les seves vivències a la Guerra Civil. Reig va militar al Bloc Obrer Camperol (BOC) i després al POUM. L'any 1936, recent arribat de fer la mili a Maó va esclatar la Guerra Civil i el van enviar a lluitar amb el bàndol republicà a Belchite i Terol.Salvia explica que més que un relat biogràfic o històric, el còmic està basat en les ''experiències i aventures'' del Sisco. En aquest sentit, assenyala que gran part de la història és real però hi ha una mescla de ''coses de ficció'' per fer-la més ''rodona i que enganxi tant al lector com a mi mateix''. Els fets estan ambientats a les terres de Ponent i Salvia remarca que ho ha fet com una mena ''d'homenatge'' perquè considera que poques vegades s'ha explicat la Guerra Civil des d'aquest territori. Així, al còmic s'hi poden veure dibuixos a través dels quals es pot identificar fàcilment Torregrossa o Lleida ciutat. També hi surten però, els llocs on va entrar en combat en Sisco, és a dir Belchite i Terol, entre d'altres.Josep Salvia va presentar un esbós d'aquest projecte al Saló del Còmic de Barcelona de fa un parell d'any i aleshores l'editorial Panini s'hi va posar en contacte per oferir-li de fer un llibre. Al cap d'un any i mig aquest il·lustrador ha aconseguit publicar l'obra de la qual se n'ha fet una primera edició de 1.500 exemplars. Ja s'ha presentat al Saló del Còmic d'aquest any i segons Salvia el públic adult a qui va dirigit hi està responent bé. Un dels qui més li ha agradat és el mateix Francesc Reig, que quan Salvia li va ensenyar les primeres proves de portada li va dir ''però si això és un TBO''. Una vegada acabat, aquest veí centenari de Torregrossa està molt ''il·lusionat'' amb el fet que la seva història hagi acabat reproduïda en un llibre de dibuixos en blanc i negre fets a mà amb llapis i tinta digital; li agrada identificar-s'hi i recordar les seves vivències. ''Són records vius que casi són difícils d'explicar'', assegura, i afegeix que tot i que els ha viscut, no deixa de ser estrany veure'ls en un còmic.