Sri Lanka

Cinc morts i dotzenes de ferits a Sri Lanka després que la guerrilla tàmil hagi anunciat el final de la treva amb el govern

Més combats a Sri Lanka entre la guerrilla separatista tàmil i l'exèrcit del país després que un dels líders guerrillers ha anunciat el final de la treva firmada amb el govern ara fa quatre anys. Durant el primer enfrontament, han mort cinc soldats i dotzenes de rebels. Segons el líder que ha anunciat la fi de l'alto el foc, els Tigres d'Alliberament de la Terra Tàmil consideren com una declaració de guerra l'última ofensiva de les tropes governamentals en una regió rebel per tallar-hi el subministrament d'aigua. De fet, els rebels acusen formalment el govern de Colombo de trencar la treva.

Actualitzat

Un dels líders de la guerrilla separatista tàmil ha anunciat el final de la treva firmada amb el govern de Sri Lanka fa quatre anys. Segons aquest líder, els Tigres d'Alliberament de la Terra Tàmil consideren com una declaració de guerra l'última ofensiva de les tropes governamentals en una regió rebel per interrompre el subministrament d'aigua. Així doncs, a partir d'ara, els rebels declaren l'alto el foc firmat l'any 2002 nul i invalidat. I és que acusen el govern de Colombo de trencar la treva.

Per la seva part, la Missió de Supervisió de l'Alto el Foc a Sri Lanka ha rebutjat l'anunci de la guerrilla després de considerar que la decisió només la poden prendre els dos firmants del pacte. En aquest sentit, el seu portaveu, Thorfinnur Omarson, creu que declarar la guerra està fora de les seves competències i assegura que la retirada de l'acord de treva s'hauria d'avisar amb catorze dies d'antelació.

Mentrestant, els combats entre la guerrilla separatista tàmil i l'exèrcit del país continuen. Durant el primer enfrontament després de l'anunci de treva, han mort cinc soldats i dotzenes de rebels, segons fonts de l'exèrcit. A aquestes víctimes, a més, s'hi han de sumar els quinze guerrillers que la força aèria de Sri Lanka ha matat en els últims cinc dies en diversos atacs a l'est del país.

L'alto el foc es va firmar el febrer de 2002, amb la mediació de Noruega, país que des d'aleshores ha jugat un paper destacat en el procés de pau que es va iniciar al mateix temps. Els atacs van començar en els districtes controlats per la guerrilla de Batticaloa i Trincomalee, al nord i a l'est de l'illa, una setmana després del bloqueig en el subministrament de l'aigua.

Segons l'executiu de Colombo, unes 20.000 persones estan des de fa deu dies sense rebre aigua, la qual cosa està provocant una crisi humanitària a la regió.

Anar al contingut