Madrid

Cinc dies d'art contemporani a Arco amb més política i menys provocació

Arrenca a Madrid la cita anual amb l'art contemporani, amb una quinzena de galeries catalanes i l'Argentina com a país convidat

RedaccióActualitzat

ARCO ha obert als visitants amb una edició en què ja s'ha pogut veure que la reivindicació política estarà molt present en diverses de les obres dels galeristes i, en una tendència que ve d'anys anteriors, amb prou feines es troba provocació i polèmica.

El director de la fira, Carlos Urroz, ja havia avançat que era molt probable que el visitant vegi peces que "parlin de la frontera o la identitat", en un aspecte que arribi a l'àmbit polític, ja que és una tendència al món de l'art.

En aquesta edició, són les galeries llatinoamericanes i espanyoles les que més han aportat al contingut polític.

Obres com les d'Antoni Muntadas a la Galeria Moisés Pérez d'Albéniz, anomenada "Paraules, paraules", que recull en quatre cartells els termes 'ideologia', 'demagògia', 'debat' o 'transparència', o la instal·lació de Daniel G. Andújar a Casa Sin Fin, amb reflexions sobre les fronteres i els viatges "low cost", són bona mostra d'aquesta aposta política a ARCO 2017.

Respecte a la "provocació per provocació" i les possibles polèmiques que en anys anteriors han aixecat certes obres de la fira, Urroz ja havia advertit:

 

"Nosaltres pensem que les peces que fan crítica política de manera silenciosa són més interessants que les que ho fan de manera explícita. Som partidaris que la gent descobreixi amb els seus propis ulls i no entri per la porta pensant a veure on està l'obra."

 

 

 

Foster inaugura ARCO 2017

 

L'arquitecte Norman Foster ha inaugurat la fira en un fòrum deficat al col·leccionisme. Ha dit que en aquest món tan interrelacionat no existeix el full en blanc i que tots, en la creació, "estem vinculats conscientment o inconscientment". Foster ha dit que per ell és molt difícil diferenciar entre el món de l'art, l'arquitectura i el disseny.

"Si, com a arquitecte, pogués convencer algú que integrés l'art en un edifici, no el deixaria escapar."

 

 

 

Subvenció a les galeries catalanes

 

En la seva visita a ARCO el conseller de Cultura, Santi Vila, ha dit que la Generalitat subvencionarà amb 200.000 euros la promoció de les galeries catalanes per atreure nous públics i ha dit que amb aquesta mesura el seu departament reprèn les polítiques de suport a les galeries d'art. Vila ha enaltit que les galeries són els millors prescriptors per guiar el col·leccionista i el ciutadà, a més de ser la referència en comercialització d'art.

A la fira ARCO participen aquest any unes 200 galeries, de les quals una quinzena són catalanes: ADN Galeria; Àngels Barcelona; Carles Taché; Estrany-De la Mota; Ethall; Joan Prats; Marc Domènech; MarlBorough; Mayoral; Miguel Marcos; Nogueras-Blanchard; Polígrafa Obra Gràfica; ProjecteSD; Rocío Santa Cruz i Senda.

Els artistes catalans o residents a Catalunya presents en l'esdeveniment són David Bestué; Bleda & Rosa; Jordi Colomer; Carles Congost; Daniel G. Andújar; Alícia Framis; Josep Grau-Garriga; Lluís Hortalà; Pere Llobera; Miralda; Miquel Mont; Rasmus Nilausen; Jorge Ribalta; Maria Ruido; Fransec Ruiz; Montserrat Soto; Daniel Steegmann Mangrané; Franscec Torres i Eulàlia Valldosera.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut