Cinc dies aïllats per la neu, sense llum ni aigua i esperant per anar a l'hospital

A Saldes hi havia fins a 1,20 m de neu i ni la gent més gran del poble recorda una cosa igual

RedaccióActualitzat

La gran quantitat de neu que ha caigut encara manté pobles i cases rurals aïllades, sobretot al Ripollès i al Berguedà. Són famílies que se sobreposen a la nevada més gran que recorden. Per això molts han hagut de cancel·lar les reserves d'aquest cap de setmana.

Ahir, per exemple, en una casa rural de Saldes van estar esperant tot el dia la retroexcavadora perquè els tragués la neu, però aquesta no ha arribat fins aquest divendres. Han hagut d'anul·lar totes les reserves del cap de setmana.

 

Ramon Boixader, el propietari, assegura que costa molt treure tota la neu. N'hi havia 1,20 metres i està totalment aixafada. Una cosa així, ni la gent més gran del poble ho havia vist mai, afegeix el Ramon.

"Sort que ho ha fet ara. Si ho arriba a fer el desembre tenim neu per mig any."

Avui li han portat bales de palla per als cavalls perquè aquests dies no podia ni donar-los el pinso que portava al cotxe. La carretera era impracticable i arribar amb raquetes tampoc era massa efectiu perquè, diu el Ramon, s'ensorraven fins a la cintura.

El mateix li ha passat a Paco Aguilar, que ha hagut d'anar a donar el menjar als seus animals que eren a la neu. Ell explica que la neu li arribava al pit.

 

Sense càmping el cap de setmana

Aquest cap de setmana tampoc podran obrir el càmping de Vallcebre. Així ho explica Francesc Santalla, el propietari, que prefereix prioritzar la seguretat als guanys. El càmping només l'obren els caps de setmana, però aquest no pensen fer-ho perquè no està en condicions d'oferir una bona qualitat als seus clients.

Perdran uns 600 euros, segons han calculat, però val més això que no pas que la gent prengui mal, ha afegit Santalla.

Gairebé cinc dies sense poder anar a l'hospital

Aquest divendres, en Francesc Santalla i la seva cunyada han portat els seus pares a l'Hospital de Berga. Havien d'anar-hi dilluns, però fins aquest dijous un veí no els va poder obrir camí.

 

La seva aventura d'aïllament als 80 anys ha durat gairebé cinc dies.

"Vam estar tres dies sense llum i d'aigua tampoc en teníem perquè la llum fa pujar l'aigua d'un pou que tenim aquí. Vam haver d'agafar galledes de neu i fondre-les a casa."

S'està fent tot el possible per obrir els camins i es recomana que si es vol pujar cap al Berguedà, el Ripollès o la Cerdanya es vagi amb cadenes o amb rodes amb pneumàtics de contacte. De totes maneres, millor estar acostumat a conduir amb gel, perquè moltes carreteres ja no tenen neu, però poden resultar molt complicades per a una òptima circulació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut