Lió

Cinc detinguts a Lió per l'atemptat contra l'empresa de gas de Saint-Quentin-Favallier

París demana que no es qüestioni la feina dels serveis de seguretat francesos, que seguien feia anys el presumpte autor de l'atac per la seva relació amb moviments islamistes radicals

RedaccióActualitzat

El presumpte autor de l'atemptat contra una planta de gas a França, on també va decapitar un home, havia estat investigat per la gendarmeria francesa pels seus contactes amb el moviment salafista.

L'acció terrorista de divendres segueix al peu de la lletra les directrius donades per Estat Islàmic i altres organitzacions radicals: atacar on es pugui, com es pugui i amb l'objectiu d'aconseguir el màxim ressò mediàtic.

I així va actuar el presumpte autor de l'atemptat a l'empresa química de Saint-Quentin-Favallier. Yassin Salhi, de 35 anys, és un empleat de l'empresa de gas. Tot sembla indicar que va actuar sol i va decapitar primer el seu patró, per intentar després fer volar pels aires la plataforma de gas on treballava.

A més de a Yassin Salhi, la gendarmeria francesa ha detingut la seva dona, la seva germana i un sospitós a qui van veure donant voltes amb un cotxe al voltant del complex gasístic abans de l'atemptat. També s'ha interrogat un home de 35 anys que treballa en una empresa de paqueteria, però encara no se sap quina relació podria tenir amb Salhi.

Ara, les autoritats tracten d'establir eventuals lligams entre l'autor de l'atac, relacionat amb el moviment salafista i les organitzacions jihadistes.

Investigat pels serveis de seguretat

El detingut vivia en un barri dels afores de Lió i estava sota vigilància dels serveis de seguretat per la seva "radicalització" i els seus lligams amb el moviment salafista a França. Però, segons ha confirmat el fiscal de París, no hi va haver cap moviment que fes alertar els serveis de seguretat que Salhi podria passar a l'acció i cometre un atemptat.

El fiscal de París ha demanat que no es qüestioni la feina dels serveis de seguretat i de la policia francesa, desbordats des de fa mesos en el seu intent de controlar els seguidors de moviments radicals salafistes i jihadistes.

Però els responsables de seguretat hauran d'explicar perquè no van poder preveure un nou atemptat islamista en territori francès. Un atemptat comès per algú que ja estava sota la seva vigilància. Abans que Salhi, Sid Ahmed Ghlam, Mohamed Merah, els germans Kouachi i Amédy Coulibaly van cometre atemptats a França malgrat estar a la llista d'individus sota vigilància per la seva ideologia pròxima a l'extremisme islàmic.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut