Cinc anys després del devastador incendi de l'Empordà

Es compleixen cinc anys de l'incendi de l'Empordà, en què van morir 4 persones i es van cremar prop de 14.000 hectàrees. Hem tornat a Portbou i la Jonquera per saber com s'han refet del foc.

RedaccióActualitzat

El 22 de juliol de fa cinc anys va començar a cremar un doble incendi a l'Alt Empordà amb un resultat devastador. Les flames van començar a la Jonquera i a Portbou i van acabar afectant prop de 14.000 hectàrees de 18 municipis.

 

Quatre persones hi van perdre la vida. Un episodi tràgic marcat, a més, per la polèmica perquè mesos abans, els bombers havien denunciat al Parlament la falta d'efectius per fer front a la campanya forestal d'aquell estiu, en què ja es preveia un elevat risc d'incendi forestal.

Hem anat a la zona afectada per recordar com ho van viure i com se n'han refet:

 

La Tere i el seu marit són uns dels que van patir més l'incendi a l'Empordà de fa cinc anys. Se'ls va cremar la casa, a la Jonquera, i van haver d'estar mig any vivint en un pis de lloguer fins que la van refer. L'asseguradora els va assistir, però diuen que no se n'haurien acabat de sortir sense l'ajuda dels veïns del poble.

També van haver de refer de dalt a baix la casa de colònies L'Albera. En aquell moment hi havia un grup de lleure de joves francesos, que van desallotjar. Tot i el tràngol, cada estiu han continuat venint a aquest lloc. Aquesta setmana hi eren i recordaven com ho van viure.

 

No tots els negocis i cases s'han recuperat. El càmping de Capmany, que es va cremar totalment, no ha tornat a obrir. Pel que fa als boscos, s'estan refent. El sotabosc ja s'ha recuperat, i les alzines sureres, tot i que masegades, broten.

Les seqüeles que persisteixen més són les que no es veuen. Algunes persones afectades per l'incendi no ens han volgut donar el seu testimoni per evitar reviure l'angoixa que van passar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut