Ramallah

Cinc anys després de la mort d'Arafat, es manté la incògnita sobre els fets

Enmig d'una crisi política sense precedents a l'Autoritat Nacional Palestina, els palestins commemoren aquest dimecres el cinquè aniversari de la mort del seu líder, Yasser Arafat. Milers de persones s'han aplegat a Ramallah, a Cisjordània, mentre que a la Franja de Gaza el govern de Hamas ha prohibit les celebracions. Un lustre després, les circumstàncies exactes de la mort del rais segueixen envoltades de misteri i encara hi ha científics pròxims a Arafat que mantenen que el president va ser assassinat, tal com ha pogut constatar la corresponsal de Catalunya Ràdio a la zona, Geni Lozano.

Actualitzat
L'informe mèdic oficial de l'hospital militar de Percy, a París, on va morir Yasser Arafat als 75 anys, atribueix la defunció a una "hemorràgia cerebral massiva" de la qual no es van poder esbrinar els símptomes amb antelació. Algunes persones de confiança del rais, però, no es creuen la informació oficial i exigeixen una investigació a fons dels fets, perquè sospiten que es tracta d'un cas clar d'enverinament.

El professor Said Assaf, doctor en bioquímica i amic d'Arafat, està convençut que el desenllaç va tenir l'origen en un agent mortal: "Crec que els símptomes són d'enverinament, d'acord amb les observacions que he fet en animals, amb una substància que s'utilitza com a insecticida".

Assaf no acusa ningú, però reclama un informe toxicològic complet i independent. "Demano que es facin més anàlisis dels teixits del senyor Arafat, que ens donaran la clau per saber de quin verí es tracta. I això es pot fer fins i tot després de la mort", ha recordat.

El metge personal de l'exlíder palestí, que va ser apartat de la feina quan van traslladar Arafat a París, també creu que els símptomes que van degradar la salut d'Arafat durant un mes i mig, fins a la mort, es corresponen amb un enverinament. Entre aquests senyals situa els vòmits, les diarrees, la pèrdua de pes fulminant o el mal de ronyons.

Entre els que sospiten d'un assassinat també circulen les especulacions sobre la confidència que hauria fet l'exprimer ministre d'Israel, Ariel Sharon, al president nord-americà, George Bush, al qual hauria confirmat la intenció d'eliminar Arafat.

Commemoració al carrer, però no a Gaza

En el cinquè aniversari de la mort d'Arafat, milers de palestins han sortit al carrer per recordar el que va ser president de l'ANP. L'actual dirigent palestí, Mahmud Abbas, ha exigit la fi de la construcció de nous assentaments jueus com a punt de partida per reprendre les negociacions de pau i ha defensat el retorn a les fronteres del 1967, "l'escenari de treball que ja defineixen les resolucions de les Nacions Unides". 

L'ANP està en crisi per la decisió d'Abbas de no presentar-se a la reelecció a les eleccions previstes pel gener de l'any que ve. 

En el discurs a Ramallah, Abbas ha ofert diàleg al moviment islamista Hamas, que ja l'ha rebutjat i que ha vetat qualsevol commemoració a la Franja de Gaza. De fet, han detingut alguns estudiants de la Universitat Al-Azhar de Gaza, vinculada a Al-Fatah, per haver penjat cartells amb la imatge de Yasser Arafat.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut