Síria

Cinc anys de guerra a Síria deixen 270.000 morts i més d'onze milions de desplaçats

L'esperança de vida al país s'ha reduït gairebé 20 anys, el 67% de la població viu en situació d'extrema pobresa i una quarta part dels nens no van a l'escola i tenen risc de desenvolupar trastorns mentals

RedaccióActualitzat

Rússia ha començat la retirada de Síria hores després que comencessin les converses de pau entre el règim i l'oposició a Ginebra. Tot plegat coincidint amb el cinquè aniversari de la guerra, que ha causat almenys 270.000 morts. Una guerra que s'ha convertit en el pitjor desastre humà del segle XXI i, de moment, sense solució a la vista.

En aquest temps l'esperança de vida al país s'ha reduït gairebé 20 anys, i ha passat 76 anys a 55  en un país que es considerava un dels més desenvolupats de la regió. En canvi, ara, els indicadors del país són dels pitjors del món.

La meitat dels sirians ha hagut de deixar casa seva: sis milions i mig desplaçats a l'interior i 4,7 com a refugiats a l'estranger.

Un 70% de la població no té accés a aigua potable, i la proporció és més alta en les zones rebels. El 67% de la població viu en l'extrema pobresa. Es calcula que l'economia del país ha retrocedit tres dècades. I encara la meitat dels sirians no poden menjar ni un àpat sencer al dia. La fam s'ha convertit en una arma de guerra, sobretot per part del règim.

Qui pitjor ho passa són els grups més vulnerables: dones, nens i nenes. De cada quatre menors, es calcula que almenys un té risc de desenvolupar trastorns mentals pel que els ha tocat viure. Una proporció semblant no van a l'escola, i alguns fa dos i tres anys que no hi assisteixen.

Per això es diu que, entre moltes coses, Síria ha perdut una generació i, per tant, també el seu futur.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut