Alemanya

Cimera del G-7 a Alemanya, amb Ucraïna i l'impacte de la crisi grega sobre la taula

Els caps d'estat i de govern dels països més rics i influents estan reunits fins dilluns al castell d'Elmau, a Baviera

RedaccióActualitzat

Els líders del G-7, els països més rics i influents del món, estan reunits aquest diumenge -i fins demà, dilluns- a Baviera, a Alemanya. La trobada es fa al castell d'Elmau i hi assisteixen els líders dels Estats Units, Alemanya, el Japó, el Regne Unit, França, Itàlia i el Canadà. Aquest any, el president rus, Vladímir Putin, tampoc participa en la trobada.

Durant aquesta primera jornada, els socis europeus del G-7 admeten les dificultats que tenen per tancar la crisi del deute grec. Merkel adverteix que la solidaritat ha de ser corresposta amb esforç. Aquest diumenge al matí, un dels convidats a la cimera, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s'ha mostrat força indignat amb Alexis Tsipras, perquè, davant del seu Parlament, va qualificar la proposta de la troica d'ultimàtum. Juncker ha afegit que esperen una contraproposta grega amb urgència.

L'altra qüestió que ha dominat les converses ha estat la crisi d'Ucraïna i la tensió amb Rússia. La cancellera Angela Merkel i el president dels Estats Units, Barack Obama, coincideixen a defensar que s'han de mantenir les sancions al Kremlin.

En la segona jornada de la reunió, aquest dilluns, es preveu que s'abordin altres qüestions pendents, com els efectes del terrorisme internacional o del canvi climàtic.

Manifestacions i gran desplegament policial

Hi ha un desplegament policial de més de 20.000 agents, que serveix no només per garantir la seguretat dels mandataris dels set països membres del G-7, sinó també per impedir l'arribada massiva de manifestants i activistes.

Dissabte, en les hores prèvies a la reunió, unes 4.000 persones van participar en una manifestació que va recórrer uns cinc quilòmetres pels carrers de Garmisch-Partenkirchen, no gaire lluny d'Elmau. Aquesta ciutat atreu turisme tant a l'estiu com també a l'hivern, gràcies a l'estació d'esquí. Entre els manifestants hi havia molts ciutadans alemanys decebuts amb la política de la cancellera Merkel que van mostrar el rebuig a una cimera que surt molt cara als contribuents. Ara bé, les crítiques als acords de lliure comerc amb els Estats Units dominaven en una bona part de les pancartes. Els manifestants anti G-7 veuen el TTIP com una traïció als petits empresaris i a l'agricultura.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut