Barcelona

Científics investiguen com combatre les cèl·lules mare que inicien el càncer

Les cèl·lules mare podrien estar a l'arrel de tots els tipus de càncer. Aquesta és la línia d'investigació d'un grup de prestigiosos científics, entre els quals hi ha el català Joan Massagué, que podria revolucionar les estratègies per lluitar contra els tumors. L'Institut de Recerca Biomèdica apunta que al cor de cada tumor hi ha cèl·lules malignes amb una alta capacitat de regenerar-se que inicien el càncer i el fan créixer. Amb aquesta hipòtesi es tracta d'identificar quin és el motor en cada cas. La investigació podria revolucionar les estratègies per lluitar contra els tumors.

Actualitzat
Vint científics de prestigi en el camp de les cèl·lules mare cancerígenes, com Joan Massagué o Hans Clevers, es troben aquesta setmana a Barcelona per estudiar teràpies per combatre els tumor i eliminar les cèl·lules mare que el provoquen. Els experts volen determinar en quins casos es tracta de cèl·lules mare que han mutat i en quins són cèl·lules normals que han adquirit o reactivat les propietats de les cèl·lules mare, caracteritzades per l'habilitat de generar teixit nou.

Massagué, director del Programa de Biologia i Genètica del Càncer en el Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, recorda que algunes teràpies actuals no eliminen completament el càncer i creu que és possible que això tingui a veure amb les cèl·lules mare tumorals, que són més resistents i no deixen de regenerar-se. En aquest sentit, apunta la necessitat d'identificar quin motor afecta cada tipus de càncer i saber si es tracta d'una cèl·lula mare mutada o una de normal que ha adquirit característiques pròpies d'aquesta.

El director del Hubrecht Laboratory d'Holanda i expert mundial en el càncer del recte i el còlon, Hans Clevers, i el cap del programa d'oncologia de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), Eduard Batlle, han subratllat que en menys de cinc anys s'han aconseguit resultats "molt sorprenents" en aquesta línia que demostren que en certs tipus de tumor hi ha una espècie de jerarquia de cèl·lules tumorals. En aquests casos, les més perilloses són les que han adquirit funcions de "mare".

Clevers i Batlle expliquen que les cèl·lules mare suposen un percentatge molt petit, menor al 3% de tot el tumor, motiu pel qual el primer pas és aprendre a identificar-les i comparar-les per trobar una teràpia que ataqui el tumor. Aquesta identificació està més avançada en tumors de mama, cerebrals, de còlon o de líquids, com la leucèmia.

Massagué i els seus col·legues han presentat aquesta línia d'investigació en el IV Congrés Barcelona BioMed Conferences, en què s'apleguen els millors especialistes en biomèdica del món. Uns 150 participants tracten sobre els paral·lelismes entre les cèl·lules mare normals i tumorals, i com es poden identificar per obtenir fàrmacs que acabin amb el càncer d'arrel.

Les Barcelona BioMed Conferences són una iniciativa conjunta de l'IRB de Barcelona i la Fundació BBVA, i s'hi discuteix sobre temes prioritaris en la biomedicina.
Anar al contingut