En els més petits, els experts han detectat manca d'estimulació i problemes d'aprenentatge. (Foto: Reuters)
En els més petits, els experts han detectat manca d'estimulació i problemes d'aprenentatge. (Foto: Reuters)
Barcelona

Científics i educadors alerten dels efectes de la crisi en la salut mental de nens i joves

Els problemes econòmics fan que molts pares desatenguin l'atenció emocional i afectiva dels seus fills i això augmenta els problemes mentals i de conducta

RedaccióActualitzat

La comunitat científica i educativa de Catalunya alerta de l'increment de trastorns mentals entre la població infantil i juvenil. El context de crisi agreuja la inestabilitat emocional dels més petits. Entre els joves, aquesta pressió es tradueix en un increment del consum de cànnabis i d'alcohol, factors que també poden desencadenar un desequilibri psíquic.

La crisi genera que les famílies estiguin més preocupades per les necessitats bàsiques i desatenguin l'atenció emocional i afectiva dels seus fills. Un estudi elaborat per 80 professionals de la sanitat, l'educació i els serveis socials, alerta a la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància, (FEDAIA), que la inestabilitat i desatenció ha fet augmentar els trastorns psíquics dels infants i joves.

La psicòloga de la Fedaia Marta Garcia afirma que han detectat a edats més primerenques "falta d'estimulació, problemes de desenvolupament i problemes d'aprenentatge". En nens a partir de 7 anys, s'ha percebut "un augment del trastorn de TDH, trastorns de conducta greus negativistes desafiants, ansietat i depressió".

En el cas dels joves, recorren al consum de cànnabis i alcohol per evadir-se d'aquest context familiar i social. L'entorn i el consum d'aquestes substàncies són factors externs, però que desencadenen trastorns mentals si hi ha una predisposició genètica. El president de l'Observatori de Salut Mental de Catalunya, Josep Moya, alerta que aquesta situació "configura un magma molt preocupant".

A aquests experts i també a la Societat Catalana de Psiquiatria Infantojuvenil els preocupa també la banalització que hi ha al voltant de les conseqüències del consum de cànnabis. Montse Pàmies, presidenta d'aquesta entitat, assegura que els joves entre 14 i 18 anys perceben més perillós fumar tabac que cànnabis".

Aquest panorama es veu agreujat perquè la crisi ha generat un col·lapse als serveis públics ja siguin sanitaris, socials o de suport educatiu.

Anar al contingut