Barcelona

Científics de l'IRB de Barcelona dissenyen una molècula capaç de fer arribar medicaments al cervell

Aquesta molècula permetrà atacar càncers cerebrals i malalties neurodegeneratives

RedaccióActualitzat

Una barrera de cèl·lules controla el pas de substàncies de la sang al cervell per protegir-lo d'agents externs i d'infeccions. Però aquest avantatge és alhora un inconvenient: la gran protecció de la barrera impedeix el pas del 98% dels fàrmacs per tractar malalties del sistema nerviós central.

Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona han dissenyat una molècula, una petita proteïna, capaç de traspassar la barrera hematoencefàlica i transportar al cervell diverses substàncies.

I això gràcies al fet que aquesta barrera no és totalment hermètica, perquè el cervell necessita nodrir-se d'oxigen, ferro, insulina, etc. La proteïna dissenyada per científics de l'IRB té una estructura que li permet colar-se al cervell enganxant-se a algunes de les molècules autoritzades. I així, aquesta mena de llançadora-ambulància pot transportar medicació: substàncies que es fan servir contra tumors en diverses parts del cos, però que no podien actuar en el cervell.

L'equip de químics de l'IRB ja n'està estudiant aplicacions mèdiques concretes. Al costat d'investigadors clínics, estan preparant teràpies per atacar càncers cerebrals, com, per exemple, el glioblastoma, el càncer cerebral més agressiu en adults.

També se n'estudia l'aplicació per a malalties neurodegeneratives, com l'atàxia de Friedreich, una malaltia neurodegenerativa hereditària.

Aviat es mirarà d'utilitzar per a un tipus de càncer cerebral infantil.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut