Guissona

Científics catalans aconsegueixen per primera vegada recuperar una inscripció d'una àmfora romana esborrada pel pas del temps

Científics especialistes en fotònica i arqueòlegs han treballat junts a Guissona per recuperar una inscripció d'una àmfora romana que amb el pas del temps s'havia esborrat de la ceràmica. I ho han aconseguit. És la primera vegada que es fa una cosa així a tot el món, i el resultat es publicarà aviat en una revista especialitzada internacional.

Actualitzat

Cada cop més, els avenços científics i el coneixement són fruit de la col·laboració de diverses disciplines. L'últim exemple és la col·laboració de l'Institut de Ciències Fotòniques i el jaciment arqueològic de Guissona per recuperar les inscripcions perdudes d'una àmfora de vi de l'època romana.

L'experiment, únic al món, ha estat tot un èxit, i les dades es faran públiques aviat en una prestigiosa revista internacional.

Una de les moltes contribucions dels romans a la civilització occidental va ser l'art d'elaborar vi i l'afició a consumir-lo. Conèixer el procés d'expansió de l'Imperi Romà equival, per tant, a seguir el rastre de les àmfores de vi que acompanyaven les legions. Un rastre que ens porta fins a Guissona, o el que era el mateix fa 2.100 anys, al campament romà de Iesso. En aquestes excavacions s'hi va trobar, entre moltes altres restes, una àmfora de vi. La datació exacta contribuiria a fixar una mica més el calendari de l'expansió romana a Catalunya, però les inscripcions tradicionals amb el nom del cònsul de torn estaven pràcticament esborrades.

Tota opció de saber-ne més semblava perduda... Tota? No! Unes petites restes resistien al pas del temps, i aquí és on va entrar en joc l'Institut de Ciències Fotòniques. En el marc d'un experiment pioner al món, els arqueòlegs van entregar l'àmfora als investigadors perquè la sotmetessin a un sistema de bombardeig de raigs làser utilitzat en biologia per a estudis cel·lulars. Els fotons de llum infraroja fan reaccionar l'aglutinant de la pintura de les inscripccions i les fan reaparèixer de manera lleu, però contundent.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut