Washington

Científics canadencs descobreixen accidentalment els misteris del funcionament de la memòria

Un descobriment per accident podria suposar una contribució important en la lluita contra l'Alzheimer. Científics que utilitzaven una tècnica d'estimulació cerebral en un pacient obès per reduir-li la gana van aconseguir, en lloc del resultat que buscaven, que recordés amb gran detall coses que li havien passat feia trenta anys. A més, la seva capacitat d'aprenentatge havia augmentat considerablement. El descobriment revela els misteris del funcionament de la memòria i podria tenir un benefici terapèutic en les persones amb trastorns d'aquest tipus.

Actualitzat

La tècnica de l'estimulació cerebral, que consisteix a inserir elèctrodes per estimular certes parts del cervell mitjançant una petita descàrrega elèctrica, s'utilitza des de fa temps en una àmplia gamma de trastorns, però poc es pensava el pacient que, en lloc de treure-li la gana, el tractament li faria recordar coses que tenia més que oblidades.

L'operació fallida d'aquest home ha permès, però, descobrir els misteris de la memòria. Quan es va despertar, l'home recordava amb tota mena de detalls esdeveniments de feia trenta anys. A més, proves posteriors van demostrar que la capacitat d'aprenentatge del pacient havia augmentat considerablement.

Aquest fet va agafar per sorpresa els metges, que van comprovar que l'estimulació de l'hipotàlem, una part del cervell que no es creia vinculada a la memòria, feia que l'home recuperés records perduts. Aquest descobriment accidental, però, podria tenir importants aplicacions en el camp de la neurocirurgia i "un benefici terapèutic per a les persones amb problemes de memòria". La revista "Annals of Neurology" ja ho ha publicat.

Anar al contingut