Nova York

Chirac s'oposa a qualsevol ultimàtum contra l'Iran i proposa la convocatòria d'una conferència internacional sobre el Pròxim Orient

El president francès Jacques Chirac ha dit davant de l'ONU que "el diàleg ha de prevaler" amb l'Iran i s'ha oposat a qualsevol ultimàtum en aquest moment. Segons Chirac, el que cal ara es preparar la negociació perquè Teheran renunciï a les seves ambicions nuclears. El president francès ha fet també una crida a l'ONU per convocar una conferència internacional sobre el Pròxim Orient amb l'objectiu de "restablir les condicions de confiança entre israelians i palestins. "Aquest statu quo ja no és suportable", ha dit Chirac, que ha demanat una reunió urgent del Quartet per preparar-la.

Actualitzat

Pel que fa a la crisi amb l'Iran, "la confiança ha estat alterada per l'existència de programes clandestins" ha dit Chirac des de la tribuna de l'ONU i ha recordat que "hem fet a aquest gran país ofertes de cooperació ambicioses a canvi que restableixi la confiança suspenent les activitats en litigi", en referència a l'oferta de les sis potències mundials (els Estats Units, França, Rússia, Xina, el Regne Unit i Alemanya).

"El diàleg ha de prevaler. Discutim amb l'objectiu d'entrar en la negociació", ha dit el president francès que ha afegit que "el nostre objectiu no és qüestionar els règims polítics, sinó garantir la seguretat en el respecte al dret internacional i a la sobirania de cadascú".

Pel que fa al conflicte israelianopalestí, Chirac ha demanat una reunió urgent del Quartet (els Estats Units, Rússia, la Unió Europea i l'ONU) per preparar una conferència internacional. Però a diferència de les anteriors conferències, Chirac ha proposat "que s'estableixin per avançat les garanties que estem disposats a aportar a les parts si arriben a un acord".

Anar al contingut