Caracas

Chávez remodela el seu govern amb un nou vicepresident i 12 càrrecs ministerials

Canvis en el govern de Veneçuela. El president del país, Hugo Chávez, ha nomenat un nou vicepresident i ha anunciat el relleu de 12 càrrecs ministerials, després de la derrota al referèndum per la reforma constitucional del desembre. El controvertit líder veneçolà ho ha anunciat a la seva manera, amb una trucada telefònica a una televisió estatal. Ara, el ministre de Vivenda i Hàbitat, Ramón Carrizales, passa a ser vicepresident del país i substitueix Jorge Rodríguez, que molts partidaris del govern culpen de la derrota al referèndum.

Actualitzat

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha decidit reformar el govern un mes després del referèndum que va rebutjar la reforma de la Constitució que proposava. N'ha canviat tretze ministres, entre els qual hi ha el vicepresident, Jorge Rodríguez, que ha deixat el càrrec al ministre d'Habitatge, Ramón Carrizales.

Rodríguez era el número 2 de Chávez i està considerat, des del govern, un dels responsables de la inesperada derrota al referèndum constitucional. Chávez havia nomenat Rodríguez per tutelar el procés de nacionalitzacions estratègiques del país. El president veneçolà ha avançat que anunciarà més canvis diumenge en el seu programa "Aló, presidente!".

Els que de moment ja se saben són els dels altres 12 ministres. El nou titular d'Infraestructures és el coronel Jorge Isaac Pérez Prado, actual president de l'Institut Nacional de l'Habitatge (Inavi). El fins ara ministre de Telecomunicacions, Jesse Chacón, és nou ministre del Despatx de la Presidència, i l'actual presidenta de la companyia telefònica nacional CANTV, Socorro Hernández, serà la responsable del Ministeri de Telecomunicacions. Andrés Izarra, actual president de la multinacional Telesur, assumirà el Ministeri de Comunicació i Informació en substitució de William Lara.

Conseqüència del referèndum

Aquests canvis formen part de la neteja que ha volgut fer Chávez després del desastre del referèndum sobre la reforma constitucional.

La reforma de 69 dels 350 articles de la Constitució Bolivariana del 1999, que Chávez va proposar per "accelerar" la instauració del socialisme del segle XXI, va ser rebutjada el 2 de desembre pel 51% dels vots. Aquesta reforma plantejava, entre altres propostes, la reelecció presidencial indefinida, una reordenació territorial, i l'establiment de diversos tipus de propietat, com la comunal, a més de la privada.

Anar al contingut