Berlín

Cessat el cap de la fiscalia alemanya per investigar els periodistes d'un blog

El govern alemany ha destituït el cap de la fiscalia després de la polèmica generada per haver investigat uns periodistes "per alta traïció"

Actualitzat

El fiscal federal d'Alemanya, Harald Range, ha estat cessat fulminantment arran de la investigació oberta contra dos periodistes d'un blog informatiu que havien filtrat documents secrets. El fiscal considerava que es podia considerar un cas d'"alta traïció a la pàtria".

Però després d'acusar el govern d'"intromissió intolerable" en la seva independència durant la investigació ha estat enviat a la jubilació forçosa. De les paraules als fets han passat només hores.

El ministre de Justícia, Heiko Maas, ha dit en roda de premsa:  

"Li he dit al fiscal federal Range que la meva confiança en la seva capacitat per complir amb l'oficina ha quedat seriosament danyada i, per tant, d'acord amb la Cancelleria, demanaré la seva jubilació avui mateix."

Els dos periodistes investigats van publicar al blog "Netzpolitik.org" documents confidencials dels serveis secrets del Ministeri de l'Interior.
Explicaven l'existència d'una unitat especial per vigilar internet i detectar l'existència de radicals a les xarxes socials.

Les seves revelacions van fer que el fiscal actués contra ells, després que els serveis secrets van demanar que s'obrís una investigació per descobrir qui havia filtrat els documents.

L'editor del blog no hi hi veia sentit.

"Demanem que s'aturi la investigació. La idea que podríem anar a la presó durant almenys dos anys per ser periodistes crítics és una cosa que no em sembla possible a l'Alemanya del 2015."

El pols entre el fiscal i el ministre ha posat fi a la carrera del primer, i ha obert el debat a Alemanya sobre la independència del poder judicial. Els jutges alemanys han donat suport al fiscal i, des de l'àmbit polític, s'ha recordat la vinculació directa a l'executiu.

Aquest és el primer cas que uns periodistes són acusats de traïció a la pàtria des del 1962 quan la revista "Der Spiegel" va publicar un reportatge crític amb l'exèrcit alemany. Aleshores el ministre de Defensa del moment va ordenar un operatiu policial contra el diari que li va acabar costant la carrera política.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut