La cervesa, amenaçada pel canvi climàtic (Flickr)
La cervesa, amenaçada pel canvi climàtic (Flickr)

Cervesa més escassa i cara, una altra conseqüència del canvi climàtic

Xavier DuranActualitzat

La cervesa és la beguda alcohòlica més consumida arreu del món. Se'n beuen uns 180.000 milions de litres a l'any. Però aquestes xifres es poden veure reduïdes d'aquí a mitjans de segle a causa del canvi climàtic. Així ho afirma l'estudi d'un equip internacional, que ho atribueix a una menor producció d'ordi, el cereal bàsic per a la preparació d'aquesta beguda.

L'estudi l'ha fet un equip encapçalat per Wei Xie, de la Universitat de Pequín, i es publica a la revista "Nature Plants".

El canvi climàtic està portant fenòmens climàtics extrems, i entre altres coses farà augmentar els episodis greus de calor i sequera. Segons els autors, això afectarà l'ordi, una planta especialment sensible a aquests fenòmens. Tot i que depèn de la severitat d'aquests episodis climàtics, els autors calculen que la producció disminuirà entre un 3 i un 17%.

Això tindrà conseqüències en el sector cerveser, que el 2011 va utilitzar al voltant del 17% de la producció mundial d'ordi, amb grans variacions entre països: al Brasil se'n va utilitzar el 83%, però a Austràlia només el 9%.

Els autors alerten que amb aquesta reducció alguns països hauran de decidir si prioritzen l'ordi destinat a l'alimentació del bestiar i redueixen el que fan servir per produir cervesa. Estimen que Bèlgica és qui ho patirà més, perquè l'ordi per a cervesa es reduirà en un 50%.

Això repercutirà en la producció de cervesa, que es reduirà, i en el preu, que augmentarà. Els autors calculen la incidència que pot tenir en diversos països i la mitjana mundial. Així, expliquen que amb les previsions mes pessimistes sobre el clima del futur, el consum mundial cauria un 16%. Això equivaldria al consum total dels Estats Units -és a dir, seria com si tots els nord-americans deixessin de beure cervesa. Els preus es podrien doblar respecte als actuals.

Si l'evolució del clima és menys extrema, la producció de cervesa podria caure un 4% i el preu pujaria un 15%.

Hi ha moltes diferències per països. Així, a la Xina, el primer consumidor mundial en volum, el consum cauria un 8,9%, però això equivaldria a 4.340 milions de litres menys. Quant al preu, a Irlanda, que actualment és el sisè consumidor mundial per càpita, augmentaria un 193%. Aquest país, junt amb la República Txeca, el principal consumidor per càpita, seria on baixaria més la quantitat en relació amb el nombre d'habitants.

Els autors reconeixen que aquest efecte pot ser poc important comparat amb altres conseqüències del canvi climàtic, molt més amenaçadores per a la vida al planeta. Però expliquen que des de fa milers d'anys la cervesa ha estat un component important de les trobades i celebracions. I acaben afirmant que per a alguns serà una catàstrofe més a afegir a la resta:

"Malgrat que es pugui adduir que consumir menys cervesa no és un desastre i que fins i tot pot aportar beneficis a la salut, no hi ha dubte que per a milions de persones d'arreu del món l'impacte del clima en el consum de cervesa serà com tirar sal a la ferida."

ARXIVAT A:
CiènciaEcologiaAlimentacióCrisi climàtica
Anar al contingut