Baròmetre del CEO de febrer sobre la independència
Baròmetre del CEO de febrer sobre la independència

CEO: L'opció de l'autonomia, prioritària a Catalunya per primer cop des del 2012

ERC superaria JxCat i empataria en escons amb Ciutadans, que tornaria a guanyar les eleccions

Actualitzat

El suport a la independència ha caigut fins al 40,8% dels enquestats, gairebé vuit punts respecte a l'octubre, mentre que els que hi estan en contra han pujat fins al 53,9% segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió. Es tracta de la primera vegada des del 2012 que els catalans prefereixen que Catalunya continuï com a comunitat autònoma.

 

 

L'enquesta també ha preguntat: "Què creu que hauria de fer el govern que surti d'unes noves eleccions catalanes?". Un 35,9% dels catalans assegura que s'hauria de buscar un acord bilateral amb el govern espanyol; un 20,8% és partidari d'abandonar el procés i participar en la comissió de reforma de la Constitució i del sistema de finançament i un 19% opta per seguir amb la via unilateral cap a la independència.

 

ERC superaria JxCat i empataria en escons amb Ciutadans

Si ara es fessin eleccions a Catalunya, segons el CEO, que es va fer entre el 10 i el 30 de gener, Ciutadans tornaria a guanyar les eleccions al Parlament en vots però empataria en escons amb Esquerra Republicana. D'acord amb l'enquesta, Ciutadans passaria dels 36 escons actuals a uns 33-35, els mateixos que els republicans.

Junts per Catalunya, que en les eleccions del 21 de desembre va superar Esquerra, baixaria dels 34 a 29-31. El PSC també en perdria entre un i dos,  amb una forquilla d'entre 15 i 16, i els comuns mantindrien els 8 diputats. La CUP, per la seva banda, doblaria els 4 escons que va obtenir al desembre fins a arribar als 7 o 8. Finalment, el PP es quedaria amb els 4 que té actualment o en podria perdre'n un.

 


Pel que fa a les eleccions al Congrés dels Diputats, la gran novetat seria que ERC seria la força més votada i aconseguiria 13 escons. El segon lloc se'l disputarien En Comú Podem, que deixaria de ser el més votat, i Ciutadans amb una forquilla d'entre 8 i 9 escons.

El quart i el cinquè lloc també se'l disputarien Junts per Catalunya i el PSC, amb forquilles d'entre 7 i 9 escons, mentre que el PP obtindria 2 escons, quatre menys que en les eleccions del 2016.

Destaca el transvasament de vots entre el PP i Ciutadans. Dels seus 6 diputats, el PP en perdria 4, que anirien a parar a Ciutadans.

 

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut