Centenars d'investigats en 33 jutjats: les altres causes contra l'1-O i el procés

Judit PerpinyàActualitzat

Els polítics presos, els que han marxat a Brussel.les i els ja condemnats pel 9N són els encausats més famosos pel procés independentista, però només són la punta d'un iceberg judicial gegant.

Per sota de la primera línia política hi ha centenars de persones a Catalunya –alguns recomptes ho eleven fins a 900 ciutadans– a qui la justícia també investiga per derivacions del procés diverses i sorprenents.

Fins a 33 jutjats catalans tenen sobre la taula una vuintantena d'investigacions obertes. Us n'expliquem algunes.

14 diputats
Ara imputats, poden acabar processats, potser automàticament inhabilitats, i després condemnats: Puigdemont, Comín, Junqueras, Sànchez, Rovira, Rull, Turull, Romeva, Bassa, Forcadell, Guinó, Nuet, Salvador i Jové. Artadi no està imputada, però sí investigada per la Guàrdia Civil.

712 alcaldes

El 75% del total, pendents de si la fiscalia es querella contra ells per desobediència després d'haver-los citat a declarar al setembre. El primer que hi va anar, el del Pont de Suert:

"Ha llegit totes les preguntes, no n'he contestat cap. Al final m'han fet un apercebiment: si finalment es cedien els locals el dia del referèndum, estaríem incorrent en un delicte."

Mossos investigats

Una vintena de jutjats investiguen denúncies contra agents rasos dels Mossos per desobediència i inacció.

Professors acusats d'incitar a l'odi

De Sant Andreu de la Barca i de la Seu d'Urgell. Pendents de si la fiscalia es querella contra ells per suposats comentaris despectius a classe contra la Policia Nacional l'endemà de l'1 d'octubre. La directora de Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat, Núria Vallduriola, dona la seva versió dels fets.

"Cinc minuts d'estar tots junts a favor d'aquesta pau. I després, els nois i les noies van voler debatre a les aules. Va haver-hi pronunciaments d'alguns alumnes, tots ells van ser prou correctes."  

Humoristes acusats d'injúries

Ha declarat als jutjats, tot i que s'acaba d'arxivar el cas, l'actor Eduard Biosca, que fa el personatge del Senyor Bohigas en el programa "Versió RAC 1", de Toni Clapés. Per aquest gag sobre el vaixell d'"els Piolins".

Toni Clapés: "A tots els vaixells hi ha rates..."

Senyor Bohigas: "Les primeres les van portar de Madrid. [Riures] Les primeres que van entrar..."

Clapés i Montse Llussà: "No li rigueu, això."

El director d'"El Jueves", per una noticia falsa publicada a la revista titulada: "La presència continua d'antidisturbis acaba amb les reserves de cocaïna a Catalunya".

 

I l'actor Toni Albà, acusat d'injuriar la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que va fer empresonar els polítics independentistes.Per aquests tuits de l'octubre:

 

Hotelers de Calella i Pineda acusats d'odi

La fiscalia ha de decidir si els denuncia per voler expulsar els agents antiavalots de la Policia Nacional que tenien allotjats, arran de protestes ciutadanes.

A Reus, bombers, regidors i ciutadans acusats d'odi

Els bombers, per haver-se manifestat davant d'hotels que allotjaven policies nacionals. Els regidors, per demanar en un manifest que els agents marxessin. El propietari d'un gimnàs, per haver demanat als agents que no tornessin al local. I un mecànic que ha anat a declarar al jutjat, perquè no va voler reparar el cotxe particular a una agent de la Policia Nacional.

60 imputats per tallar les vies de l'AVE i la N-II

Durant les aturades del 3 d'octubre i el 8 de novembre. Acusats de desordres públics.

Acusat d'odi per posar-se el nas de pallasso

Un regidor de Sant Joan de Vilatorrada. La foto en què Jordi Pesarrodona, pallasso professional, apareixia amb el nas vermell al costat d'un guàrdia civil durant l'escorcoll de la Conselleria de Governació es va fer viral a internet. Ell creu que és per això que els agents el van anar a buscar expressament quan l'1 d'octubre defensava les urnes del seu poble.

"La jutgessa només hi veu el delicte de desobediència. L'informe de la Guàrdia Civil no s'ha tingut en compte. No estava a primera fila, com diu l'informe de la Guàrdia Civil, sinó que ells em van cridar –el comandant– dient-me: 'Famosito, venga usted para acá.' Per tant, era claríssim que sabien perfectament a qui anaven."

Mitjans de comunicació

Per publicar anuncis del referèndum. Han declarat a la Guàrdia Civil directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), d''El Punt Avui' i del digital Directe.cat.

A Valls, els agents van registrar la redacció del setmanari "El Vallenc" buscant material relacionat amb el referèndum.

 

I la Guàrdia Civil també acusa l'empresari i fundador de Mediapro, Jaume Roures, de ser un dels màxims organitzadors de l'1-O.

Acusats de clonar webs clausurades del referèndum
Una quinzena de joves de Girona, Lleida, Reus, Caldes de Montbui i Burjassot. Els imputen desobediència.

I l'Ajuntament de Calella

Acusat de defraudar en el subministrament elèctric. Per penjar un llaç groc il·luminat a la façana. El cap de la brigada municipal ha declarat davant la Guàrdia Civil, segons ha explicat la seva advocada, que ha afegit:

"Si incoessin un procediment judicial al respecte, ens sorprendria,  però, donades les circumstàncies del moment que s'està vivint, ja no et sorprèn res."

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OGovern empresonatJudicial
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut