Centenars d'estudiants es manifesten a Barcelona per exigir una rebaixa de les taxes universitàries

Centenars d'estudiants es manifesten a Barcelona per exigir una rebaixa de les taxes universitàries
Barcelona

Centenars d'estudiants es manifesten a Barcelona per exigir una rebaixa de les taxes universitàries

La capçalera de la manifestació arranca de la Plaça Universitat de Barcelona per exigir la rebaixa de les taxes universitàries, el 17 de novembre del 2016. (Horitzontal)

La capçalera de la manifestació arranca de la Plaça Universitat de Barcelona per exigir la rebaixa de les taxes universitàries, el 17 de novembre del 2016. (Horitzontal)

ACN Barcelona.-Més de mig miler d'estudiants es manifesten aquest dijous al vespre pel centre de Barcelona per pressionar el Govern perquè rebaixi un 30% les taxes universitàries en motiu del Dia Internacional de l'Estudiant. Els manifestants han arrancat de la Plaça Universitat passats dos quarts de 6 de la tarda amb la pancarta 'Caminem cap a la universitat gratuïta' a la capçalera i es dirigeixen fins a la Plaça de Sant Jaume en una mobilització convocada per l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), així com diverses assemblees de facultats.

La manifestació ha transcorregut sense incidents des de la Plaça Universitat fins la Plaça de Sant Jaume on ha finalitzat als volts de les set de la tarda quan tres estudiants s'han dirigit als concentrats.Els estudiants han rebut el suport del sindicat de professors USTEC·STEs i de representants polítics com la diputada de CSQP, Jéssica Albiach. Contràriament al que és habitual, la marxa no ha baixat per la Via Laietana per qüestions de seguretat degut a que aquest dijous a la tarda el rei Felip VI ha presidit l'entrega de la IX dels Premis Carles Ferrer Salat a la seu de Foment del Treball, a la plaça d'Antoni Maura. Així, els estudiants han baixat per la Rambla i el carrer Ferran per concentrar-se a les portes de la Generalitat.Durant els parlaments, tres estudiants han destacat que la manifestació d'aquest dijous és el primer pas per aconseguir la gratuïtat dels estudis universitaris. Aquí han recordat que l'estat espanyol només destina el 2% dels seu pressupost a educació, lluny de les xifres d'altres països europeus, i només un "raquític" 0,4% a finançar les universitats. Els diversos consells, associacions i sindicats han destacat que han sortit al carrer per reivindicar els seus drets, des de la lluita contra la Lomce i les retallades als instituts fins a les protestes contra el 3+2. Així, la comunitat d'estudiants s'ha manifestat contra aquelles polítiques dels governs català i espanyol "que han contribuït a que la universitat sigui, pas a pas, més elitista, situant la universitat catalana al top 10 de les universitats més cares de tota Europa". Així mateix, han recordat que la tasca parlamentària ha intentat acompanyar el moviment estudiantil en les dues mocions aprovades per la cambra catalana el 7 d'abril -presentada per Catalunya Sí Que Es Pot- i 20 d'octubre -presentada pel PSC- d'aquest mateix any, amb un punt que instava la reducció d'un 30% en els preus de les matrícules universitàries, així com també un canvi i un augment en el sistema de beques. En totes dues ocasions les mocions van ser aprovades amb el suport de tots els grups parlamentaris, excepte Junts Pel Sí que hi va votar en contra. La comunitat estudiantil assegura que tenen clar que els seus drets s'han de protegir i que l'equitat en l'accés a la universitat ha de ser garantit. Per això, la jornada de mobilització d'aquest dijous ha girat al voltant d'una reivindicació que "sempre ha estat al rerefons" de les seves demandes, com és la universitat gratuïta.