Capçalera de la manifestació de ramaders a Madrid.
Capçalera de la manifestació de ramaders a Madrid.
Madrid

Centenars de ramaders protesten davant el Ministeri d'Indústria per la crisi dels purins

Les mobilitzacions per la crisi dels purins es traslladen a Madrid, al Ministeri d'Indústria. Els ramaders protesten davant del departament encapçalat per José Manuel Soria perquè no es retallin les primes a les plantes de tractament que fan energia. Si finalment es retallen, des de les comarques de Lleida proposen que sigui segons les necessitats territorials.

RedaccióActualitzat

La crisi dels purins ha arribat aquest dimarts al centre de Madrid. Centenars de ramaders s'han concentrat davant el Ministeri d'Indústria per exigir una solució a l'aturada de l'activitat de les plantes de tractament. El sector ramader demana al govern espanyol una moratòria de dos anys al tancament d'aquestes plantes.

La marxa per Madrid ha acabat amb la lectura d'un manifest que han fet arribar al ministre Soria. Rossend Saltiveri, representant d'Unió de Pagesos, confia que l'acte d'avui serveixi per obrir una via de diàleg amb el Ministeri d'Indústria per buscar una solució al sector. Si no es troba una solució es podrien tancar 29 plantes de purins arreu de l'estat espanyol, sis d'elles a Catalunya, cosa que afectaria gairebé 200 llocs de treball directes.

Els manifestants han expressat el seu malestar amb el vessament d'ampolles de purins davant el ministeri. Els ramaders portaven pancartes en què es podia llegir per exemple: "En aquest país, la paraula del govern no val una merda".

Una de les dues plantes de tractament de Juneda -que fa tres setmanes que està parada- ja es planteja fer un ERO. Totes les plantes de l'Estat estan aturades perquè denuncien que la reforma elèctrica que prepara el govern espanyol les fa inviables. Al fet que els pagesos no saben on llençar els purins s'hi suma ara la situació laboral dels treballadors de les plantes de tractament, que generen energia.

Tot plegat passa perquè la reforma elèctrica del govern espanyol redueix en un 40% les retribucions per l'energia que generen les plantes de tractament de purins per cogeneració. Això, tot i que des de Madrid els van garantir una retribució a preus sostenibles almenys per un període de 15 anys, un termini necessari -diuen- per fer viables les plantes.

Anar al contingut