Pla general de la Plaça just davant del local social 1 d'octubre de Garrigàs aquest dissabte 29 de setembre de 2018. (Horitzontal)
Pla general de la Plaça just davant del local social 1 d'octubre de Garrigàs aquest dissabte 29 de setembre de 2018. (Horitzontal)

Centenars de persones rememoren a Garrigàs "l'esperit de l'1-O" amb una gran festa i rebatejant el local social

ACN Garrigàs.-Centenars de persones participen aquest dissabte en els diferents actes que s'estan celebrant a Garrigàs (Alt Empordà), per rememorar "l'esperit de l'1 d'octubre". El municipi, de 450 habitants, va ser el primer de la comarca en rebre les càrregues per part de la Guàrdia Civil, i des de la Taula Empordanesa per la Memòria de l'1-O, consideren que el poble és "un símbol de la repressió". L'acte institucional ha consistit en rebatejar el local social, que a partir d'aquest dissabte porta per nom '1 d'octubre'. L'alcaldessa de Garrigàs, Pilar Bosch, ha explicat que durant aquest any la ciutadania "s'ha cohesionat encara més" i considera que "dins la desgràcia" que van suposar les càrregues policials, ha estat "molt positiu" en l'actitud dels veïns. "Persones que no solien fer participar en actes del poble ara són els primers", ha reblat.

A quarts de nou del matí d'ara fa un any una cinquantena d'agents de la Guàrdia Civil carregaven contra la vintena de veïns que custodiaven les urnes al local social de Garrigàs. El poble alt-empordanès va ser el primer de la comarca a rebre la visita dels agents que ràpidament van desmantellar el col·legi electoral que, 365 dies després s'ha rebatejat com a '1 d'octubre'. Aquesta ha estat només una de les moltes accions que s'han dut a terme per rememorar el que va ser un dia de "dignitat i unió" per part del poble, segons comenta la seva alcaldessa, Pilar Bosch.Per tot plegat, la Taula Empordanesa per la Memòria ha decidit que fos Garrigàs el lloc on se centressin els actes commemoratius. Des de primera hora del matí s'han fet activitats, començant amb l'arribada d'una urna gegant que s'ha instal·lat a la zona del Centre Cívic.Després han començat els concerts per a la mainada i tot seguit s'ha fet un dinar popular en el què hi han participat un miler de persones. De fet, des de l'organització asseguren que van haver de parar les inscripcions, i es mostren "sorpresos" amb l'impacte que ha tingut la convocatòria. Des de l'Ajuntament posen en valor "la implicació" de tots els veïns, i és que els 450 habitants de Garrigàs "s'han bolcat" en la preparació d'una jornada que Bosch considera "entranyable". "Aquí hem vist com els veïns s'han unit, i han fet coses junts. El què va passar va ser molt positiu per a Garrigàs", ha assenyalat l'alcaldessa.En el mateix sentit s'expressava el responsable de l'organització, Josep Maria Tegido, que ha explicat que l'acte es va proposar el passat maig, i "s'ha fet cada vegada més gran". "Hem hagut de posar dos escenaris després de veure la repercussió i la bona voluntat dels artistes", ha destacat.Un dels actes principals és el ball de l'urna gegant amb diversos veïns disfressats de policies i amb màscares de 'Piolins'. La jornada acabarà ben entrada la nit amb diversos concerts.Puigdemont per vídeoUn dels grans aplaudiments se l'ha emportat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que ha aparegut per videoconferència i que ha agraït "l'immens esforç" que van fer els ciutadans de Garrigàs a l'hora de "protegir les urnes"."Nosaltres sempre podrem mirar a la cara dels nostres fills, en canvi els responsables de la brutal repressió no", ha reblat Puigdemont que ha acabat assegurant que "cada dia que passa Catalunya és una mica més independent".A l'acte també hi ha participat el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha animat a la gent a "sortir al carrer" per "tirar endavant" el mandat de l'1 d'octubre, i ha titllat de "fatxenda" la manifestació del sindicat Jusapol d'aquest dissabte a Barcelona.

Anar al contingut