Teheran

Centenars de milers d'iranians desafien el govern i exigeixen noves eleccions

Centenars de milers d'iranians opositors al president electe iranià Mahmud Ahmadinejad es manifesten des d'aquest migdia a Teheran en una marxa, prohibida pel govern, per denunciar el frau electoral. Agents antiavalots han intentat dissoldre la manifestació dels partidaris de Moussavi, que també s'han enfrontat amb els seguidors d'Ahmadinejad. El líder reformista, que ha participat en la manifestació, ha exigit que es repeteixin les eleccions, demanda que també ha fet l'expresidient iranià, el moderat Mohammed Khatami.

Actualitzat
Encapçalant la manifestació hi ha els dos candidats que han denunciat el frau a les eleccions presidencials, Mehdi Karrubi i el mateix Hussein Moussavi, que avui han reaparegut en públic després d'estar dos dies vigilats als seus domicilis. Amb la mà alçada al vent amb el símbol de la victòria i en silenci, els manifestants s'han estès al llarg dels més de cinc quilòmetres de l'avinguda d'Enghelab, una de les artèries més cèntriques de Teheran.

Des de primera hora de la tarda, centenars de milers de persones s'han aplegat al lloc de la manifestació, tot i que les autoritats han tallat la cobertura de telefonia mòbil a la zona i que des de fa dos dies han interromput el servei de missatgeria per SMS. Tot i això, l'avinguda Enghelab s'ha omplert de gom a gom, des de la plaça de Firdusi, al centre de la ciutat, fins a la plaça d'Azadi, on el fundador de la República Islàmica, l'aiatol·là Khomeyni, va fer el seu primer discurs després d'haver aterrat de l'exili a París. 

A l'altura de la plaça Enghelab, molt a prop de la Universitat de Teheran, els milers de manifestants eren corejats per desenes d'estudiants universitaris des de darrere de les tanques del campus. Els estudiants denunciaven que durant la nit desenes de policies i voluntaris islàmics "basikh" havien irromput als dormitoris de la Universitat i hi havien enfrontaments violents.

Però per incidents, els que hi ha hagut en acabar la manifestació. Segons ha explicat un fotògraf d'Associated Press, un manifestant hauria mort com a conseqüència dels trets que han disparat alguns milians progovernamentals. El tiroteig també hauria provocat diversos ferits.

Hussein Moussavi, que ha reaparegut enmig de la manifestació, prohibida pel govern, s'ha adreçat a la multitud i ha reclamat la repetició de les eleccions de divendres. Una petició que també ha fet pública l'expresident iranià, el moderat Mohammed Khatami, que d'aquesta manera s'ha sumat a la protesta. Una protesta que ha obligat el president Ahmadinejad a cancel·lar un viatge previst a Rússia.

El clima de tensió per la reelecció del conservador Mahmud Ahmadinejad també s'estén a la premsa, on les autoritats han prohibit un diari pròxim als reformistes i han decidit no renovar els visats de la premsa estrangera perquè marxin del país. De moment, el Consell de Guardians ha anunciat que en el termini màxim de deu dies es pronunciarà sobre les queixes d'irregularitats del procés electoral formulades per dos candidats.

Diversos familiars dels prop de 200 detinguts el cap de setmana en els enfrontaments entre opositors i policia s'han concentrat davant el Tribunal Revolucionari de la capital per exigir-ne l'alliberament.

I des de fora del país, els Estats Units ja diuen obertament, per boca del vicepresident, Joe Biden, que tenen dubtes sobre els resultats electorals.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut