Esmirna

Centenars de milers de persones formen una marea vermella a Esmirna en defensa d'una Turquia laica

La Turquia laica ha sortit al carrer de manera massiva per protestar contra el que consideren amenaces del govern islamista moderat de Recep Tayyip Erdogan contra els fonaments de la República. Reclamen mantenir la Turquia secular de cara a les eleccions del 22 de juliol, d'on podria sortir elegit president l'islamista Abdullah Gul després de l'aprovació d'una controvertida reforma que permet escollir el president per sufragi universal. La impressionant manifestació ha tingut lloc a la ciutat d'Esmirna, just un dia després de l'atemptat amb bicicleta bomba que va causar un mort i 14 ferits en aquesta ciutat portuària del mar Egeu. La policia investiga qui hi ha darrere de l'atemptat.

Actualitzat
Una autèntica marea humana ha sortit al carrer a Esmirna per reclamar la laïcitat de l'estat turc, cridant consignes com "Turquia secular" i "No a la xaria", la llei islàmica. Centenars de milers de manifestants, brandant banderes vermelles i fotografies del fundador de la Turquia moderna, Mustafa Kemal Ataturk, s'han concentrat en aquesta localitat costanera, la tercera del país, com ho han fet en l'últim mes a Ankara i Istanbul.

La perspectiva de veure un islamista moderat, l’actual cap de la diplomàcia Abdullah Gul, accedir a la presidència de la República ha provocat grans protestes les últimes setmanes entre els sectors laics, entre els quals l'exèrcit, que va amenaçar d'intervenir en cas que es posi en perill la laïcitat de l'Estat.

Gul no va aconseguir en el Parlament el suport necessari per ser president i dijous es va acabar aprovant una controvertida reforma de la Constitució per poder escollir president per sufragi universal. El principal partit de l'oposició, però, està en contra d'aquesta reforma perquè creu que abans de fer un pas així cal fer un debat més profund i espera que la manifestació d'avui serveixi per aglutinar l'oposició de cara a les eleccions generals anticipades, previstes pel juliol.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut