Islamabad

Centenars de milers de persones assisteixen als funerals de Benazir Bhutto

Dol, tensió i dubtes al Pakistan. Aquest és l'escenari que ha quedat després de l'assassinat de la líder opositora Benazir Bhutto. Una desesperació que s'ha pogut copsar en els funerals de l'exprimera ministra. Centenars de milers de persones s'han presentat davant el mausoleu al seu poble natal on ha estat inhumat el cadàver per acomiadar-se de la política assassinada. El Pakistan viu ara en els tres dies de dol oficial, tot i això, el govern provisional ha anunciat que es manté la data de les eleccions, previstes per al 8 de gener. L'oposició critica la mesura i diu que boicotejarà els comicis.

Actualitzat

Les restes mortals de l'exprimera ministra del Pakistan Benazir Bhutto han estat enterrades a la seva ciutat natal, Larkana, al costat de la tomba del seu pare, executat pel govern pakistanès fa trenta anys. El marit i els tres fills de Benazir Bhutto han arribat al Pakistan des de Dubai i han participat en el seguici fúnebre. Milers de persones han compartit el seu dolor en el primer dels tres dies de dol decretats pel president del Pakistan, Pervez Musharraf. El taüt de la líder opositora ha viatjat en un vehicle blanc embolcallat amb una bandera del Partit Popular del Pakistan fins al mausoleu de Ghari Khuda Baksh, on ha estat inhumada.

Benazir Bhutto va ser assassinada després de fer un míting electoral. Quan sortia en cotxe, un home se li va acostar i li va disparar diversos trets al coll. Després es va immolar, i la càrrega explosiva va causar 28 morts. Els fets van passar en un acte multitudinari amb simpatitzants del partit de Bhutto a Rawalpindi, a tocar de la capital. La líder va pujar al seu "jeep" blindat però va treure el cap per una obertura del sostre per saludar. A dins l'acompanyava el seu secretari, que relata l'escena d'aquesta manera: "Estava assegut dins el cotxe al costat seu. Primer vam sentir que algú disparava quatre trets i després una explosió. Llavors Benazir va caure davant meu...". Les forces de seguretat no van poder fer res per evitar l'atac i, per això, algunes veus n'han demanat responsabilitats al president.

L'empremta d'Al-Qaeda

Els seguidors de Bhutto responsabilitzen de la seva mort els aparells de seguretat de l'Estat, però el govern l'atribueix a Al-Qaeda. Segons el Ministeri de l'Interior, tenen proves que demostren el vincle de l'organització amb l'atac d'ahir a Rawalpindi. Per l'executiu d'Islamabad, Al-Qaeda intenta desestabilitzar el país. Per aquest motiu Musharraf ha decretat l'estat d'alerta a tot el país pels greus incidents que s'han succeït després de l'atemptat. El dolor i la ràbia dels seguidors de Bhutto han desembocat en els greus aldarulls de les últimes hores. Entre 14 i 20 persones han mort.

Democràcia truncada

L'exprimera ministra Benazir Bhutto partia com a favorita en els comicis que han de tenir lloc el 8 de gener. El seu assassinat, però, ha deixat en la incertesa el procés democràtic iniciat pel país des que el seu president, Pervez Musharraf, va renunciar a la prefectura de l'exèrcit. Precisament, el líder opositor Nawaz Sharif, que ha fet una crida a una vaga general, ja ha anunciat que el seu partit no concorrerà als comicis. El govern provisional, però, ha aclarit que es manté la data prevista per a les eleccions.

Des de la Xina a la Unió Europea, la comunitat internacional ha condemnat l'atemptat d'una manera molt enèrgica. Un dels més contundents ha estat el president nord-americà, George Bush.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut