Els responsables de l'IEC han presentat el centenari de la Secció Filològica i de les científiques.
Els responsables de l'IEC han presentat el centenari de la Secció Filològica i de les científiques.
Barcelona

Centenari de la Secció Filològica i les dues seccions de ciències de l'IEC

L'Institut d'Estudis Catalans celebra el centenari de la Secció Filològica i les dues seccions de ciències, que es van fundar el 1911, per part d'Enric Prat de la Riba. Aquest dimecres s'han presentat diversos actes de commemoració de l'aniversari que se celebraran durant el 2011. Obrirà el programa un acte institucional que recordarà l'obra d'Antoni Maria Alcover i Pompeu Fabra. També s'ha obert un espai d'internet per fer més accessibles els estudis de tots dos autors. La idea és mantenir sempre viu l'Institut, per trencar la idea que les acadèmies són una relíquia.

Actualitzat
Durant tot l'any, l'IEC celebrarà diverses activitats, entre les quals destaquen la convocatòria "2011, l'any de la paraula viva" i les jornades "Llengua i ciència". L'objectiu de la commemoració és doble, han explicat els seus responsables: d'una banda, reconèixer l'aportació dels seus primers membres a la normalització i la consolidació de la llengua catalana al llarg del segle XX i al progrés de la ciència en aquesta àrea lingüística; i de l'altra, "reafirmar la vitalitat, la creativitat expressiva, el dinamisme innovador i la plena vigència del català en tots els àmbits del coneixement".

Els actes de celebració del centenari de la Secció Filològica començaran a l'abril amb un homenatge a Antoni M. Alcover i Pompeu Fabra, els dos grans lingüistes de la primera Secció Filològica de l'IEC, que van impulsar la recuperació de la llengua catalana. Se celebraran dos actes institucionals: un, a Palma el dia 4 d'abril, amb el president de les illes Balears; i l'altre, a Barcelona el 14 d'abril, amb el president de la Generalitat de Catalunya. En aquests actes, a més, es presentarà el Portal Antoni M. Alcover, un espai d'internet que farà accessible gran part de l'obra del lingüista manacorí i les obres completes de Pompeu Fabra.

L'any 2011 coincideix, també, amb el centenari de la mort de Joan Maragall, el poeta de la "paraula viva" i un dels primers membres de la Secció Filològica. Precisament, amb el lema "2011, l'any de la paraula viva", la Secció, juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes, han convocat "tota la societat a promoure aquest any tot tipus d'iniciatives".

Amb el lema "Cent anys de ciència en català", la Secció de Ciències Biològiques i la de Ciències i Tecnologia de l'IEC començaran els actes per commemorar el seu centenari a l'estiu. El 21 de juny, se celebraran les jornades "Llengua i ciència" amb lingüistes i científics procedents de Catalunya, Bèlgica, Suècia i Israel.

Sota el títol "L'ideal científic de Catalunya 1911-2011", les seccions de ciències organitzaran també a la tardor una jornada en què es farà una reflexió històrica sobre les aportacions dels primers membres de les seccions a la ciència moderna. Així doncs, es parlarà sobre el noucentisme científic d'Eugeni d'Ors i Esteve Terradas; la investigació biomèdica de Ramon Turró i August Pi i Sunyer; el naturalisme de Josep M. Bofill i Pitxot, i les aportacions del filòsof Pere Coromines.


Anar al contingut