Barcelona

CDC obre un expedient a l'alcalde i un a regidor d'Ascó per votar a favor del magatzem nuclear

Convergència Democràtica ha obert expedient informatiu a l'alcalde i a un regidor d'Ascó per votar a favor del magatzem nuclear. L'executiva convergent ha adoptat aquesta mesura, tot i que ha mostrat comprensió per la decisió de l'Ajuntament. L'expedient no afecta els altres dos regidors de CiU a Ascó, perquè són independents. Paral·lelament, l'Ajuntament de la població segoviana de Santiuste de San Juan Bautista, governat pel Partit Popular, ha acordat retirar la candidatura per acollir el futur magatzem estatal de residus nuclears. La decisió, segons l'alcalde, s'ha pres arran de la pressió dels veïns d'aquest municipi de 650 habitants i de la resta dels pobles de la comarca.

Actualitzat
El secretari executiu d'acció municipal de Convergència, Lluís Corominas, serà l'encarregat d'instruir els expedients, escoltar les versions de cada part i recomanar finalment a la direcció si és procedent suspendre'ls tots dos de militància per haver contradit el partit. Corominas tindrà d'un màxim de sis mesos per concloure la instrucció dels expedients oberts a l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, i al regidor de Convergència Pau Daniel Serrano. Contra els altres dos regidors del grup municipal de CiU a Ascó, Angelines Gironès i Serafí Daura, no s'ha pogut emprendre cap mesura disciplinària perquè no són militants i van concórrer a la llista electoral de CiU com a independents.

CiU, malgrat no fer escarafalls davant l'energia nuclear, va votar el 2008 una resolució al parlament català en contra de la instal·lació del magatzem nuclear a Catalunya, però tot i així l'alcalde d'Ascó i els seus regidors van decidir presentar la candidatura del seu municipi per albergar aquesta infraestructura. Malgrat aquest xoc de postures, que ha "obligat" el partit que dirigeix Artur Mas a expedientar Vidal i Serrano, la cúpula convergent ha evitat en tot moment transmetre la sensació d'estar-hi indignada.

Molt al contrari, Puig ha recalcat que la direcció de CDC "comprèn" que els seus representants a Ascó defensin la ubicació del magatzem al seu municipi perquè estan defensant els "interessos del seu poble", de manera que la seva decisió d'obrir-los expedient no pretén en absolut generar "crispació o tensions" internes. A més, Puig ha deixat entreveure que, si finalment el govern espanyol acorda adjudicar la infraestructura a un altre municipi i deixa Ascó sense aquest polèmic magatzem, possiblement això pot influir en la decisió de Convergència d'acabar arxivant el cas.

Puig no ha volgut revelar si CiU acabarà donant suport a la proposta de resolució redactada pels grups de PSC, ERC i ICV-EUiA al Parlament, en la qual demanen al govern espanyol que "desestimi de manera definitiva la ubicació" del magatzem nuclear a Ascó. CiU, segons Puig, està d'acord amb alguns punts del text, però no entén que en un dels apartats s'expressi el suport de la cambra a la decisió del govern de "rebutjar" que aquest magatzem vingui a Catalunya. Puig ha recordat que els socialistes, amb el president de la Generalitat, José Montilla, al capdavant, van canviar "a última hora" de manera "una mica vergonyant" de postura i van decidir oposar-se obertament al magatzem a Ascó, forçats, segons el seu parer, per les "amenaces" dels seus socis d'ERC i ICV-EUiA.


Santiuste de San Juan Bautista retira la seva candidatura

L'Ajuntament de Santiuste de San Juan Bautista, que presideix Octavio Carmelo Esteban Fernández (PP), ha acordat retirar la seva candidatura al magatzem de residus radioactius. L'alcalde ha convocat un ple extraordinari, amb caràcter d'urgència, en què, per unanimitat, els set regidors (3 del PP, 3 del PSOE i un d'independent) han decidit anul·lar la candidatura del poble al cementiri nuclear, acordada divendres passat en un altre ple.

Fonts de l'alcaldia han explicat que la seva decisió respon a les pressions dels pobles del voltant i dels mateixos veïns del poble, que temen el perill potencial d'aquestes instal·lacions. Alguns veïns han arribat a comentar a les autoritats municipals que amb el magatzem nuclear les patates sortirien radioactives o que es perjudicaria la inclusió de Santiuste dins de la denominació d'origen de Rueda, a la qual aspiren des de fa temps.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut