Barcelona

CDC demana a la CUP que retiri l'esmena dels pressupostos si vol negociar, mentre ERC es mostra optimista

La CUP insisteix que l'esmena respon a la voluntat de dialogar per millorar els comptes; Urtasun lamenta que no se'ls ha tingut en compte per negociar i Arrimadas espera no haver de repetir eleccions

RedaccióActualitzat

Una setmana abans del debat dels pressupostos al parlament la negociació per tirar endavant el primer tràmit parlamentari no es preveu gens fàcil. Convergència ja ha alertat de les conseqüències si els pressupostos no s'aproven i demana a la CUP que retiri l'esmena a la totalitat que ha presentat als grans comptes si vol començar a negociar res. Per Francesc Homs, el candidat de CDC a les eleccions generals, una esmena a la totalitat no és un bon començament.

Homs també ha retret a Esquerra que no siguin prou contundents contra la CUP per haver-los presentat una esmena a la totalitat.

Esquerra, però, creu que hi ha marge per poder negociar els pressupostos amb la CUP després que el partit anticapitalista hagi presentat una esmena a la totalitat als grans comptes de la Generalitat. La número 2 d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, s'ha mostrat optimista a "Els matins" de TV3:

"És possible fer uns pressupostos que prevegin el moment de ruptura democràtica i de procés constituent que ens hem compromès a fer i que a la vegada permeti que utilitzem aquell petit marge de maniobra que tenim, de millora que tenim, per invertir-lo de la millor manera possible. Per tant, crec que l'acord és possible."

Per la seva banda, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant insisteix que l'esmena respon a la voluntat de dialogar per millorar els comptes de la Generalitat i que responguin a l'esperit de ruptura de la declaració del 9-N. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Reguant ha detallat quines modificacions s'haurien de fer.

"Preveure alguna nova partida de despesa associada en alguns aspectes que nosaltres considerem que són sensibles, com podem ser temes d'Ensenyament o de Sanitat; vol dir preveure ingressos a mig termini, com són la reforma dels impostos cedits; vol dir de manera clara incorporar despeses que vagin vinculades a totes les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional".

El portaveu d'Iniciativa, Ernest Urtasun, creu que en els pressupostos que ha presentat el govern hi ha marge per augmentar els ingressos a través d'impostos com el de successions, i lamenta que no se'ls tingut en compte per negociar els comptes.

"No veiem cap diàleg obert perquè el govern ha tancat la porta a totes les propostes que hem fet. El mateix vicepresident Junqueras ha assenyalat que només veia un soci possible que era la CUP. Una vegada dit això, nosaltres presentarem les nostres esmenes i participarem del debat i del tràmit parlamentari."

Des de Ciutadans, Inés Arrimadas, espera que, passi el que passi, no tornem a anar a unes eleccions:

"Unes eleccions per tornar al mateix tampoc solucionarien res. El que solucionaria a Catalunya és que Convergència i Esquerra reconeguessin que això no ha servit per res, que la seva aposta per la independència ha il·lusionat a molta gent però ha fracassat; ells ho comencen a reconèixer. Per tant, tornem a posar seny a la política catalana."

El debat a la totalitat dels pressupostos es farà al Parlament el dia 8.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut