Els secretaris generals de CCOO i d'UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez.
Els secretaris generals de CCOO i d'UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez. (Foto: EFE)
Madrid

CCOO i UGT proposen augmentar les cotitzacions a la seguretat social

Toxo i Méndez justifiquen la proposta temporal per no haver de recórrer un altre cop al Fons de Reserva, l'anomenada guardiola de les pensions. Els líders sindicals admeten que aquest augment afectaria el poder adquisitiu dels treballadors i els marges de benefici de les empreses. Però argumenten que seria mínim i que es podria compensar amb bonificacions fiscals.

RedaccióActualitzat
Comissions Obreres i la UGT proposen augmentar les cotitzacions a la seguretat social, tant d'empreses com de treballadors, temporalment. Els dos líders confederals, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, justifiquen la proposta per no haver de recórrer un altre cop al Fons de Reserva, l'anomenada guardiola de les pensions.

Els líders sindicals admeten que aquest augment afectaria el poder adquisitiu dels treballadors i els marges de benefici de les empreses. Però argumenten que seria mínim i que es podria compensar amb bonificacions fiscals. Tot és millor, segons Toxo i Méndez, que tocar el fons de reserva de les pensions.

Els dos sindicats han tornat a retreure al govern espanyol que gairebé tota la guardiola de les pensions estigui invertida en deute públic. En concret, el 97% dels prop de 63.500 milions d'euros, més del 6% del PIB, amb què compta el fons de reserva. Per això, els sindicats creuen que si es buidés el fons, l'estat espanyol hauria de sortir a fora a col·locar el deute i que això tindria un sobrecost gens aconsellable.

El govern ha tret fins ara del fons de reserva 7.000 milions d'euros per fer front al pagament de pensions. Durant el primer trimestre d'aquest any, però, no va ser necessari recorre a la guardiola i el 31 de març els rendiments nets dels fons arribaven als 460 milions d'euros, que, juntament, amb els 2.970 milions obtinguts el 2012, suposa que ja s'han recuperat el 49% de les disposicions fetes l'any passat.
Anar al contingut