Cavalls de Troia a policia i exèrcit: controls per detectar jihadistes infiltrats

Reforcen els controls per evitar que jihadistes s'infiltrin en cossos de seguretat

RedaccióActualitzat

Els grups jihadistes cada vegada tenen més interès a reclutar persones que puguin ser una peça clau a l'hora de fer un atemptat terrorista. Busquen individus que s'infiltrin en estructures sensibles, com l'exèrcit o agències d'intel·ligència.

En l'anomenada operació Javer, que està pendent de judici, es va desarticular una presumpta cèl·lula que s'adreçava directament a captar i radicalitzar membres de l'exèrcit i dels cossos policials a Melilla i que en alguns casos sembla que ho va aconseguir.

La ideologia jihadista planteja com un dels millors avantatges tàctics la infiltració en estructures sensibles per a la seguretat internacional. Es creu que els processos de radicalització poden afectar, sobretot, militars a la reserva o expolicies. Ceuta i Melilla són els llocs on es tem més que això passi.

Aquests individus són uns autèntics cavalls de Troia que poden aconseguir infiltrar-se a les forces militars i de seguretat de diversos països, sobretot als Estats Units, però també a Europa. Ja hi ha hagut els primers casos a Alemanya, França i Holanda.

Per això, des de les forces militars i policials, cada vegada s'estan utilitzant més filtres per evitar aquest risc. Tant els cossos policials com els exèrcits europeus estan extremant els processos de selecció.

La millor manera per neutralitzar aquests casos és la informació. Tot i que és difícil perquè el nombre d'aspirants i aprovats és alt. També es pot detectar en els tests psicotècnics, que poden fer pensar que l'aspirant no és la persona idònia.

Expulsat del cos per sospites

Un dels afectats per aquest enduriment dels controls és l'Oussama. Volia ingressar a la legió estrangera francesa. Va aconseguir superar les proves físiques i mèdiques durant tres mesos, però durant els interrogatoris policials el van expulsar.

 

Ha viscut des dels quinze anys a Catalunya i assegura que no té res a amagar, però admet que l'amistat a través del Facebook de dos joves marroquins que havien viscut al seu mateix barri de Badalona i que es van desplaçar l'any 2014 a Síria per afegir-se a Estat Islàmic va ser clau perquè l'expulsessin.

Tot i que només es tracta d'una sospita, mai es revela el motiu de l'expulsió.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut