El viaducte Polcevera de Gènova que s'ha enfonsat aquest dimarts (EFE)
El viaducte Polcevera de Gènova que s'ha enfonsat aquest dimarts (EFE)
Gènova

Almenys una trentena de morts per l'ensorrament del viaducte d'una autopista a Gènova

RedaccióActualitzat

El viceprimer ministre del govern italià Matteo Salvini ha fixat en al menys una trentena de morts el balanc provisional de l'ensorrament d'un viaducte de l'autopista A10 a Gènova, a Itàlia, aquest dimarts al migdia. Les persones ferides són, de moment, quinze.

Fonts governamentals consideren que el nombre de víctimes "podria crèixer significativament" a mesura que es vagi desenrunant el pont.

Es tracta del viaducte Polcevera, també conegut com a pont Morandi, pel qual transcorre l'autopista A10 al seu pas per Gènova, i que fa més d'un quilòmetre de llarg. La part que s'ha ensorrat té una longitud d'uns 200 metres.

 

 

 

"Desenes de morts"

El pont s'ha enfonsat poc abans de les 12 del migdia i en un primer moment no se sabia si hi havia víctimes mortals ni si hi circulaven gaires vehicles en el moment de l'ensorrament.

Una hora després, però, el responsable del servei d'ambulàncies de Gènova ja assegurava que hi podria haver "desenes de morts".

Poc després el ministeri de l'Interior ha confirmat oficialment almenys 11 morts i 5 ferits, mentre els serveis d'emergència sobre el terreny han assegurat que hi havia un mínim de 20 morts poc abans de les 2 de la tarda. 

Posteriorment la xifra ha pujat a 30, malgrat al llarg de la tarda i de la nit ha anat variant el balanç total, que sempre s'ha mogut entorn d'aquesta xifra.

Els equips de rescat s'enfronten a blocs de runa immensos que serà molt difícil de moure i retirar, i a sota dels quals hi pot haver vehicles i persones atrapades. 

 

En el moment de l'ensorrament estava caient un xàfec molt intens a Gènova, amb cops de vent de fins a 50 o 60 quilòmetres per hora.

En aquest vídeo publicat a Facebook es pot veure el moment en què s'ensorra un dels pilars del viaducte:

 

 

Aquest pont es va construir entre el 1963 i el 1967, i porta el nom de l'enginyer que el va projectar, Riccardo Morandi. El va inaugurar fa poc més de 50 anys el president de la República de llavors, Giuseppe Saragat.

El viaducte feia gairebé 1.200 metres de llargada, i passava a 45 metres d'alçada de terra. En aquesta fotografia d'arxiu es pot veure el segment que ha caigut, que correspon al tram anterior i posterior al pilar de la dreta, que és el que s'ha enfonsat.

 

Per sort, i a diferència de la resta del pont, el segment que s'ha enfonsat no tenia pràcticament construccions a sota. De tota manera, l'autopista A10 és una de les principals sortides i entrades de la ciutat, cosa que fa pensar que força vehicles han pogut caure al buit amb l'ensorrament.

 

ARXIVAT A:
InfraestructuresGènovaItàlia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut