La policia d'Eivissa entra a la mansió del líder de l'organització
La policia d'Eivissa entra a la mansió del líder de l'organització
Palma

Cau a Eivissa un grup internacional dedicat al tràfic d'armes i extorsió

El líder del grup, que es feia passar per diplomàtic de Guinea Bissau, havia aconseguit vendre més de dos-cents mil fusells kalaixnikov i diversos llançamíssils i tancs a Sudan del Sud

RedaccióActualitzat

Detenen a Eivissa nou persones, entre les quals hi ha un policia local i el líder milionari d'una organització que es dedicava al tràfic d'armes i l'extorsió. També han intervingut quatre cotxes d'alta gamma com a resultat d'una operació policial amb base a Eivissa que va començar el 2012.

L'operatiu ha inclòs registres en habitatges d'Eivissa i en empreses d'Alemanya i Suïssa, països on, al costat de Bèlgica, França i el Regne Unit, l'organització havia creat un entramat empresarial.

Segons detalla la Policia Nacional en un comunicat, l'organització estava liderada per un multimilionari i exmilitar polonès, que s'acreditava com a representant diplomàtic amb un passaport de Guinea Bissau sense validesa i amb el qual es feia passar per conseller econòmic del primer ministre d'aquest país.

Tràfic d'armes i extorsió

El grup tenia un entramat empresarial amb el qual es dedicava presumptament al tràfic d'armes i una àmplia xarxa de contactes internacionals.

El líder fins i tot va arribar a utilitzar un avió presidencial de Gàmbia per vendre armament i material bèl·lic al Sudan del Sud, en permanent conflicte armat, país al qual va subministrar mitjançant una de les societats poloneses més de 200.000 fusells d'assalt kalàixnikov AK-47, llançamíssils i tancs.

L'activitat delictiva consistia a fer extorsions i cobraments de deutes a diversos empresaris a Espanya, als quals amenaçava per intimidar-los, i comptava amb el suport d'un ciutadà holandès, membre d'una altra organització criminal d'aquest país, que encarregava a terceres persones l'execució de les extorsions.

Aquests fets es van comprovar durant la investigació, en la qual es va constatar que membres de la banda van localitzar a Marbella la família d'un extorsionat per al cobrament d'un deute de quatre milions d'euros.

Entre els detinguts hi ha un policia local d'Eivissa, que presumptament facilitava informació confidencial i feia gestions a favor seu a canvi d'una compensació econòmica.

La investigació va començar el 2012

La investigació va començar el 2012 quan els agents van detectar en l'illa pitiüsa un home amb un elevat nivell de vida, un passaport diplomàtic i que vivia en una mansió, adquirida a través d'una de les seves societats que ocultava la seva veritable titularitat i l'origen dels fons, així com els molts vehicles de luxe que canviava amb freqüència.

El líder de l'organització comptava amb diversos escortes privats, i, obsessionat amb la seguretat, detalla la nota, havia convertit la seva mansió en una fortalesa amb sofisticats sistemes de seguretat per eludir la possible acció policial.

L'operació ha estat desenvolupada per la Brigada Central de Crim Organitzat, la Brigada de Blanqueig de Capitals i Anticorrupció en col·laboració amb la Comissaria d'Eivissa, el Grup Especial d'Operacions, la Unitat de Guies Canins, el Grup d'Intervencions Tècniques, el Servei de Mitjans Aeris, la Unitat d'Investigació Tecnològica, en una acció conjunta en l'àmbit de la Unió Europea i en coordinació amb la Interpol.

Anar al contingut