Catalunya viu una "ReEvolució" de la cervesa artesana

Un centenar de noves fàbriques de cervesa artesana han nascut a Catalunya, algunes ja exporten gairebé la meitat de la seva producció

RedaccióActualitzat

Fa 6.400 anys ja es feia cervesa a Catalunya. De fet, les restes de la primera cervesa europea s'han trobat a la cova de Can Sadurní de Begues. A finals del s. XIX, a Barcelona hi va arribar a haver fins a 10 fàbriques de cervesa però en pocs anys van desaparèixer.

Ara, les grans empreses cerveseres assisteixen al naixement de microcerveseries, una revolució de la cervesa artesana semblant a la que es va viure als Estats Units als anys 80.

Segons els experts i fabricants, la cervesa artesana ha arribat per quedar-se.

 

Hi ha un centenar de noves fàbriques que produieixen 900 cerveses artesanes diferents en un any i uns 50 bars especialitzats. I alguns dels millors restaurants del país ja tenen una carta de cerveses.

 

La cervesa catalana artesana conquereix territoris més allà de les seves fronteres. I suposa el 1% de la cervesa que es beu a Catalunya. Hi ha un creixement de producció d'un 40% cada any.

 

En moments de crisi, fer cervesa, ha estat una sortida per a moltes persones. A  Catalunya, aquest sector ha creat més de 200 llocs de treball.

Als Estats Units, la revolució de la "craft beer" va començar als anys 80 i avui encara s'obren quatre cerveseries noves cada dia. A Catalunya suposa l'1% del sector, als EUA, el 50%.

Hi ha un creixent interès pel sector tant de productors com de consumidors.

 

A Alemanya i als EUA, Mestre Cerveser és una carrera universitària. A Catalunya només es pot fer un màster a la Universitat Rovira i Virgili.

Fins i tot els grans productors han obert el seu mercat amb cerveses artesanes. Tot fa presagiar que el futur del sector anirà a l'alça.

 

El repte per als anys futurs és conrear les matèries primeres aquí, l'especialització dels treballadors de les microfàbriques i la creació d'estils propis.

El documental "Cervesa artesana: ReEvolució" s'ha retransmès  al "30 minuts" d'aquest diumenge.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut