Catalunya viu una "ReEvolució" de la cervesa artesana
Un centenar de noves fàbriques de cervesa artesana han nascut a Catalunya, algunes ja exporten gairebé la meitat de la seva producció
Fa 6.400 anys ja es feia cervesa a Catalunya. De fet, les restes de la primera cervesa europea s'han trobat a la cova de Can Sadurní de Begues. A finals del s. XIX, a Barcelona hi va arribar a haver fins a 10 fàbriques de cervesa però en pocs anys van desaparèixer.
Ara, les grans empreses cerveseres assisteixen al naixement de microcerveseries, una revolució de la cervesa artesana semblant a la que es va viure als Estats Units als anys 80.
Segons els experts i fabricants, la cervesa artesana ha arribat per quedar-se.
Un centenar de noves fàbriques de cervesa artesana han nascut a Catalunya i algunes ja exporten gairebé la meitat de la seva producció.
TV3.cat (@tv3cat) 14 d'octubre de 2018
"Cervesa artesana: ReEvolució". Avui, a les 21.55, a @30minuts #30minutsTV3 ➡ https://t.co/L3vhEyPaUE pic.twitter.com/MAnH9We4gJ
Hi ha un centenar de noves fàbriques que produieixen 900 cerveses artesanes diferents en un any i uns 50 bars especialitzats. I alguns dels millors restaurants del país ja tenen una carta de cerveses.
Més d'un centenar de fàbriques noves de cervesa artesana a Catalunya, la major part creades en l'última dècada.
30 minuts (@30minuts) 14 d'octubre de 2018
🗓Diumenge 14 d'octubre
""Cervesa artesana: ReEvolució"
👉https://t.co/gHuBYt8thD #30minutsTV3 #cervesaartesana #craftbeer #cervesacatalana pic.twitter.com/GWxvLa1j3p
La cervesa catalana artesana conquereix territoris més allà de les seves fronteres. I suposa el 1% de la cervesa que es beu a Catalunya. Hi ha un creixement de producció d'un 40% cada any.
En moments de crisi, fer cervesa, ha estat una sortida per a moltes persones. A Catalunya, aquest sector ha creat més de 200 llocs de treball.
Als Estats Units, la revolució de la "craft beer" va començar als anys 80 i avui encara s'obren quatre cerveseries noves cada dia. A Catalunya suposa l'1% del sector, als EUA, el 50%.
Hi ha un creixent interès pel sector tant de productors com de consumidors.
A Alemanya i als EUA, Mestre Cerveser és una carrera universitària. A Catalunya només es pot fer un màster a la Universitat Rovira i Virgili.
Fins i tot els grans productors han obert el seu mercat amb cerveses artesanes. Tot fa presagiar que el futur del sector anirà a l'alça.
El repte per als anys futurs és conrear les matèries primeres aquí, l'especialització dels treballadors de les microfàbriques i la creació d'estils propis.
El documental "Cervesa artesana: ReEvolució" s'ha retransmès al "30 minuts" d'aquest diumenge.