Barcelona

Catalunya té un dels índexs de supervivència al càncer més alts del món

L'envelliment de la població provocarà que, en els propers anys, una de cada tres persones tingui un càncer. De fet, en aquests moments una de cada quatre ja mor a causa d'algun tipus de tumor. Josep Baselga, cap d'Oncologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, que acaba de ser escollit president de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica, confessa en una entrevista a TV3 que ja hi estan plantant cara, però que "no estem preparats per afrontar aquesta pandèmia". L'expert afegeix que tot i que les xifres poden semblar devastadores, Catalunya té un dels índexs de supervivència més alts del món.

Actualitzat

La lluita contra el càncer, una de les pitjors epidèmies anunciades per al segle XXI, està obtenint uns resultats molt positius al nostre país. Tant és així, assegura el cap d'Oncologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, que Catalunya té actualment un índex de supervivència a la malaltia molt superior al d'altres països. Un 10 per cent més alt, per exemple, que Anglaterra. La diferència es deu, segons Baselga, a un sistema sanitari menys restrictiu i amb una més àmplia cobertura territorial.

L'Hospital de la Vall d'Hebron participa en molts assajos clínics de fase avançada. Els seus pacients accedeixen als tractaments més innovadors, fins i tot abans que es comercialitzin de forma general al mercat. Per aconseguir que tots els malalts de càncer de Catalunya disposin de les mateixes oportunitats es treballa en la creació d'un directori que recollirà tots els assajos oberts. Aquesta informació en tot moment actualitzada dels recursos de què disposa cada hospital permetrà que tant metges com malalts hi puguin anar a cercar informació per al seu cas.

Però Josep Baselga treballa actualment en altres pojectes. El més ambiciós, la creació de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron, que s'ubicarà al recinte hospitalari. Es dedicarà a la recerca bàsica i clínica del càncer amb 300 investigadors. De moment, ja ha aconseguit 42 milions d'euros de fons privats i només queda pendent rebre l'aportació compromesa pel Departament de Salut perquè el projecte es faci realitat.

Anar al contingut